Vit jordgubbskladdkaka

Min pappa är inte så förtjust i chokladiga nakverk (till min fasa!) så väl hemma på Åland försöker jag alltid baka ”ljusare” bakverk till honom. Det är ju ändå främst han som äter allt ur frysen sen. Då kom jag på att en vit kladdkaka med jordgubbar vore idealiskt. Blev ju inte sämre av att jag hittade ett recept på tidningen Hembakat att utgå ifrån – jag tillsatte vit choklad och rivet citronskal. Behöver jag ens skriva att kakan är sjukt god?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Min ugn på Åland är inte lika ”effektiv” som den i Norrköping. Klyschan ”att lära känna sig ugn” är faktiskt ganska viktigt om man vill lyckas med bakningen. Tyckte aldrig att kakan fick någon färg så den här fick gå i 35 minuter. Men när jag tog ut den var ytan helt fast och en provsticka kom upp fuktig. Perfekt tyckte jag. Vill du däremot ha den kletigare så ta ut den lite tidigare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den hackade vita chokladen och jordgubbarna bidrar också med gott kladd!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vit jordgubbskladdkaka

Segt mjuk men fast och tät i konsistensen med bitar av smält vitchoklad och kladdigt söta sommargubbar på toppen. Citronen ger en positiv, försiktig fräschör till kakan. En ny lättlagad sommarfavorit! Servera gärna lättvispad vaniljgrädde till.

150 g smör

2 dl strösocker

1 nypa salt

1 msk vaniljsocker

3 ägg

2,75 dl vetemjöl

100 g hackad vit choklad

rivet skal av en citron

ca 300 g jordgubbar, färska eller frysta

florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom gubbarna) i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.

Dela jordgubbarna på mitten och lägg ut dem över hela smeten, tryck ner dem lite lätt.

Grädda kakan mitt i ugnen runt 30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Min kändes fast på ytan och en provsticka kom upp fuktig. Jag tyckte konsistensen blev perfekt, då jag inte gillar rinniga kladdkakor. Låt den svalna i formen.

Pudra kakan med florsocker. Servera gärna med lättvispad grädde.

4 tankar på “Vit jordgubbskladdkaka

  1. Pingback: Kladdkakans dag | en smaksak

  2. Pingback: Baka med jordgubbar | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s