Saftig örtburgare

Jag bara måste tipsa om den här uuurgoda och snabblagade burgaren som vi inte kunde sluta lovorda under en sommarmiddag på Åland.

Så här är det, jag gör en magisk örtmajonäs som bland våra vänner kallas ”gröna såsen”. Jag är mycket hemlig med receptet (då det är från ett café jag har jobbat på i min ungdom) och delar bara ut den till de allra närmaste – lite hemligheter måste man nämligen få ha. Men om du brukar göra egen majonäs kan jag tipsa om att mixa ner rikligt med färsk persilja och basilika och dessutom söta den en aning. Mer säger jag inte. 🙂

Här under tipsar jag om hur du gör denna vansinnigt saftiga och goda burgare!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hemlagad örtmajonäs är alltså det första tipset.

Det andra tipset rör biffarna som jag ville få riktigt saftiga;

-till 400 g nötfärs blandade jag ner ca 200 g grovriven zucchini, 1 tsk salt och rikligt med svartpeppar. Efter smörstekning skvättade jag över Kikkoman soja och cayennepeppar.  Platta ut biffarna rejält och gör dem stora och tunna (5 st), de krymper nämligen i pannan. Tunna biffar ger utrymme för allt annat gott i burgaren.

Tredje tipset är brödet, vi använde Fazers hällakullor – vilket passade riktigt bra. Lagom stora och tunna. Jag rostade och smörade halvorna. (Lite osäker på om de finns i både Finland och Sverige?).

Fjärde tipset är salladen. Tärnad vattenmelon och inlagd fetaost i olja är magiskt enkelt och gott tillsammans. Min sommarfavorit!

I övrigt lastade vi på klassiker som skivad tomat, supertunt skivad rödlök, inlagd smörgåsgurka, ost, ketchup, flingsalt och salladsblad i burgaren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hur gör du din favoritburgare?

7 tankar på “Saftig örtburgare

 1. Malin

  Ser fantastiskt gott ut! Din örtmajjo (den jag har smakat iaf är gudomlig) 🙂 Smart tips med zucchinin, den ska jag anamma nästa gång!

  Btw! Kom aldrig till Linköping, men har semester v 30-32. Då tänkte jag ta mig ner någon gång, är ni i Norrköping då?

  Svara
 2. Carina

  Mm, ska testa det där med zucchini! Vi måste ju göra burgare utan ägg numera så Walter kan äta. Vi brukar också använda annat bröd än hamburgerbröd (oftast Fazer ”Aktiv råg” eller ”Aktiv flerkorn”…men numera hembakat glutenfritt för mig för IBS-magens skull) I övrigt är det extra allt som gäller, och såhär på sommaren hemodlad sallad från trädgården =)
  Hojta om ni har vägarna förbi Nyköping eller vill ta en dagsutflykt! Kram

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Det är alltid extra festligt när man får plocka från eget land, mums. Ja men det gör vi absolut! Kram

   Svara
 3. Agnetha

  Fantastisk fin matblogg du har! Kom bara in hör av en tillfällighet. Blir definitivt flera ggr, mycket som jag vill testa 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s