Saftiga rödavinbärsrutor

Med frysen full av röda vinbär och kylen full av crème fraîche med utgånget datum kändes det ganska självklart att baka just den här grymma kakan. Så med risk för att bli lite tjatig (4:e varianten nu) så får ni ytterligare ett tips på hur man kan variera den här fantastiska kakan som är så otroligt saftig och god. Jag varierar den som sagt från gång till gång med olika bär, olika citrusfrukter, choklad, kakao, godis osv. Idag provade jag röda vinbär och riven mandelmassa. Gissa om det blev gott? Och då kan jag erkänna att röda vinbär inte är mitt favoritbär direkt. Men de gör sig bra här med sin pigga och syrliga smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjuk, saftig konsistens (ja ni ser ju på bilden hur gojsiga de är i mitten) med frasig pajliknande yta. Jag tycker de är roliga att baka också och man slipper det där tråkiga momentet att vispa ägg och socker pösigt. 🙂

Saftiga rödavinbärsrutor

Rutorna kan beskrivas som en blandning mellan sockerkaka och paj med ett mjukt, saftigt innanmäte och en frasig pajliknande yta. Tål du inte mandel är det bara att strunta i mandelmassan eller byta ut den mot hackad vit choklad. Den här kakan är magisk!

Smuldeg
250 g smör, rumsvarmt

2 tsk bakpulver

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

1 krm salt

Fyllning
2 ägg

2 dl crème fraiche, 34 %

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

rivet skal av 1 citron

ca 4 dl röda vinbär

100 g mandelmassa

Garnering
florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg. Smula (inte platta ut) hälften av degen i en form med kanter, ca 22 x 28 cm, med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form, men då blir rutorna något tunnare och går snabbare att grädda.

Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämnt över smuldegen i formen. Fördela ut bären och riv över mandelmassan. Smula över resten av degen.

Grädda kakan mitt i ugnen i 35–55 min beroende på formens storlek. (På Åland där min ugn är ”svag” tog det 55 min i ovan angivna form). Den ska få fin färg, inte dallra när man skakar formen och en sticka ska komma upp fuktig men inte kletig. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.

13 tankar på “Saftiga rödavinbärsrutor

 1. Ika

  Jag lagade en variant på dessa idag men med Söderbergs jordgubbar (godast i världen!) eftersom jag inte hade vinbär hemma. Istället för mandelmassa rörde jag ner 50 g rörsocker och 50 g mandelmjöl direkt i fyllningen. Så otroligt gott! Det här receptet ser jag fram emot att testa med blåbär, äpple, rabarber, kanske till och med blanda i lite Dulce de leche eller kolasås någon gång! Tack!

  Svara
 2. Linda

  Min mamma brukade baka nåt liknande med just röda vinbär när jag var liten. Måste testa ditt recept med mandelmassa!

  Svara
 3. Ping: Baka med vinbär | en smaksak

 4. Gabriella

  Jag är så tacksam för detta goda recept och din fina blogg. Min fråga, har du instagram?
  Gillar det skarpt och gör det lättare att inte missa nya inlägg och recept.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tack, vad glad jag blir! 🙏🏼 Jag har en privat instagram som dumt nog råkar heta ensmaksak – men det är nästan noll mat/bakning där. Just nu har jag ont om tid för bloggen så vi får se hur mycket uppdateringar det blir i år. Som tur är är arkivet en riktig skattkista 😀

   Svara
   1. Gabriella

    OK, jag förstår. Själv har jag bara två instagram, ett privat och ett nystartat för mina bröd och bakverk. Bakning är något jag vill jobba med framöver. Sedan har jag tre barn precis som du. Mina är ett par år äldre än dina.
    Ja i ditt arkiv finns mycket gott att baka. 🙂

   2. Johanna Inläggets författare

    Alltid kul att få lite kontakt med likasinnade! Vet inte vad jag hade gjort utan bakningen, älskar den och är så glad att jag får jobba med den också. Trevlig helg! 😀

  1. Johanna Inläggets författare

   Jag fryser in i princip allt jag bakar (utan problem) så sätt den i frysen. Tina långsamt i kyl el rumstemperatur 😁

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s