Ugnspannkaka med päron och ingefära

I ett recepthäfte från Arla hittade jag något som väckte min nyfikenhet. En ugnspannkaka! Som vanligt – när det ska provlagas nyheter – gjorde jag en mindre sats. Här har ni resultatet. Prima som mellanmål och helt utan socker! Lätt som en plätt 🙂

Päron och ingefära kanske känns lite höstigt men det blev gott! Nästa gång labbar jag med andra smaksättningar, kanske äpple och kanel eller rabarber och citron….

Jag bjussar på några bilder med vår sötnos i bakgrunden.

Nedan ser ni hur pannkakan såg ut precis innan den gräddades. Prickarna är malen ingefära som jag har strött ovanpå (enligt receptet). Nästa gång tar jag mer ingefära än så och blandar det med smeten istället eller så använder jag färskriven ingefära, som jag tror skulle ge pannkakan en liten kick.

Till pannkakan blandade jag lika delar vispad grädde och kvarg och smaksatte med agave sirap, vanilj och lite färsk ingefära. Det blev fräscht till. Jag saknade egentligen bara ett glas iskall apelsinjuice.

Ugnspannkaka med päron och ingefära

Jag älskar dinkel, eller spelt som det också kallas. Det är mer lättsmält (bra för min problemmage) och innehåller mer protein och mineralämnen än vetemjöl. Men så är det dyrare också. Man får välja sina recept…. Det går alltså fint att använda vetemjöl i det här receptet om man vill det. När det gäller ingefäran får man prova sig fram till rätt styrka och smak.

6-8 bitar

2 ägg

4 dl mjölk

1 dl siktat dinkelmjöl

1 dl fullkorn dinkelmjöl

0,75 tsk salt

lite malen ingefära eller färskriven

1 päron

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt. Vispa ner några nypor ingefära eller strö det över pannkakan när den är i formen. Häll i en smord ugnsform och skiva päronet tunt över smeten. Skjut in i nedre delen av ugnen och grädda i ca 25 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s