Friterade snacks

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandstidningen.

Recept på salta snacks är alltid bra att ha i rockärmen då de funkar lika bra till fredagsmyset som när man har gäster. Idag bjussar jag på nya favoriter!

Det är inte alls svårt att fritera. Tricket är att hålla oljan på rätt temperatur och att ha ett lock i närheten ifall oljan fattar eld. Ha inte heller på fläkten. Vädra köket efteråt istället.

När man ändå friterar kan man lika gärna passa på att fritera flera saker. Nackdelen är ju nämligen att lukten hänger kvar i köket ett tag…

Får du också alltid tortillabröd över efter en tacomiddag? Ta för vana att fritera dem – de blir supergoda precis som de är med salt el lite kryddor el så toppar man med goda tillbehör.

Gillar du oliver? Prova att fritera dem. Överraskande gott med ett frasigt hölje.

Friterade ostbollar

De här ostbollarna är fantastiskt goda. De är krämiga på insidan med ett frasigt yttre. Goda naturella, men ännu godare smaksatta, lite ljumna. Använd gärna tajta plasthandskar så slipper du kladdiga händer. Godast nylagade men de funkar bra att förbereda några timmar innan.

Tips! Hitta din egen favoritkombo genom att prova olika ostar och smaksättningar. Jag delade upp min smet och smaksatte en del med färsk timjan och en del med chiliflakes. Båda blev jättegoda och på så vis kan man enkelt hitta just sin favorit.

ca 25 st

100 g  fetaost

200 g riven hårdost (ex Niskablandning)

1 ägg

2 msk potatismjöl

1 tsk honung

1 krm bakpulver

gärna färsk timjan el chiliflakes att smaksätta med

Fritering:

Panko att rulla i

ca 1 l frityrolja

Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till en fast smet. Dela gärna upp smeten och smakätt de olika delarna om så önskas. Rulla små bollar av smeten och rulla dem slutligen i panko.

Förbered inför friteringen. Ha ett lock nära till hands – ifall oljan fattar eld så kväv den med locket, aldrig med vatten och stäng av plattan. Sätt inte på fläkten. Använd en hålslev för att sänka ner och plocka upp ostbollarna ur oljan så slipper du hett stänk. Plocka fram ett fat med hushållspapper på.

Värm upp oljan till 180 grader. Använd gärna en termometer. Fritera några bollar i taget tills de har en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Låt oljan svalna, sila av den och återanvänd nästa gång du ska fritera.

Friterade oliver

De blir knappast vackrare av att friteras men förmodligen blir de en liten snackis! Oliverna behåller sin form och konsistens men får ett frasigt yttre.

Tips! Du kan smaksätta pankon med lite riven parmesan el någon krydda för variation.

ca 200 g gröna oliver med (paprika)fyllning

1 ägg

0,25 dl vetemjöl

ca 1 dl panko el ströbröd

Olja att fritera i

Gör så här:

Vispa upp ägget och häll i en skål. Häll upp vetemjöl i en annan skål och panko i en tredje. Panera oliverna först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i panko.

Förbered inför friteringen. Ha ett lock nära till hands – ifall oljan fattar eld så kväv den med locket, aldrig med vatten och stäng av plattan. Sätt inte på fläkten. Använd en hålslev för att sänka ner och plocka upp oliverna ur oljan så slipper du hett stänk. Plocka fram ett fat med hushållspapper på.

Värm upp oljan till 180 grader. Använd gärna en termometer. Fritera några oliver i taget tills de har en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper, servera dem gärna ljumna el helt avsvalnade. Låt oljan svalna, sila av den och återanvänd nästa gång du ska fritera.

 

Tortillachips 

Perfekt snacks att göra när man får tortillabröd över efter en tacomiddag. De blir härligt frasiga och är jättegoda med bara flingsalt på men prova gärna din favoritkrydda också.

Tips! Dessa chips är perfekta att förbereda på förhand och sedan toppa med en god färskost, lite örter och rostade pinjenötter inför servering. När du har tillgång så är smörstekt svamp en given topping.

tortillabröd

olja att fritera i

flingsalt och ev krydda

Gör så här:

Klipp bröden i trekanter av valfri storlek.

Förbered inför friteringen. Ha ett lock nära till hands – ifall oljan fattar eld så kväv den med locket, aldrig med vatten och stäng av plattan. Sätt inte på fläkten. Använd en hålslev för att sänka ner och plocka upp brödbitarna ur oljan så slipper du hett stänk. Plocka fram ett fat med hushållspapper på.

Värm upp oljan till 180 grader. Använd gärna en termometer. Fritera några brödbitar i taget tills de har en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper,salta. Låt oljan svalna, sila av den och återanvänd nästa gång du ska fritera.

 

3 tankar på “Friterade snacks

      1. Åsa

        Grått & regnigt just nu men imorgon kommer ju en fredag 😉 Nästa vecka startar försäljningen av nästa års årskort, så snart sätter väl Allsvenskan igång igen 🤪😁 Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s