Choklad- & lakrits fudge kaka (seminyttig)

Den här godbiten är verkligen något för den chokladsugna! Tänk dig en krämig chokladbotten toppad med en lakritsganache. Mumma! Och tänk bara bort lakritsen ifall du inte gillar det, enkelt att utesluta. Det bästa? Att den är fri från mjöl (gluten) och inte innehåller mer vitt socker än det som chokladen innehåller.

img_6700

Choklad- och lakritsfudgekaka (seminyttig)

Chokladigt krämig och perfekt när du vill stilla ditt chokladbegär utan onödigt gluten eller socker. Jag äter den självklart med vaniljgrädde – men så är det min andra stora last i livet!

Det här är en pluttig sats som ni ser! Dubblera gärna receptet eller fyrdubbla för en normalstor springform på 24 cm.

Krämig chokladkaka:

50 g  smör

50 g mörk choklad 70 %

1 ägg

1 msk kokossocker

en nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Smält smör, salt och hackad choklad i en liten kastrull. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och blanda ner i kastrullen. Häll ner i en smord form och grädda i 5-8 minuter. Jajjamensan, det går undan! Låt svalna.

Fudgeglaze (med eller utan lakrits)

25 g smör

25 g grädde

50 g mörk choklad 70%

ca 1 tsk lakritspulver (Kung Markatta)

salt

Gör så här:

Smält smör och grädde i en kastrull med salt och ev lakrits, vispa ut lakritsen så den löser upp sig. Häll över hackad choklad, låt stå en stund och rör till en slät glaze. Häll den över kakan och låt stelna i kylen.

 

5 tankar på “Choklad- & lakrits fudge kaka (seminyttig)

 1. Åsa

  Hur stor form behövs för den lilla satsen? Älskar ju lakrits..Men bör inte äta sötsaker..Kram Åsa

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Nej vem borde nu äta det, hehe.. Jag bakar ofta mina mini kakor i engångs aluminiumformar som mäter ca 10-12 cm i diameter men har du någon liten springform, pajform el fyrkantig ugnsform på ca 10×10 cm så blir det rätt lagom. Sen skär man små bitar och får mumsa lite men ofta! Kram

   Svara
   1. Åsa

    Tror nog att du unnar dig alldeles lagom 😊. Tack för tipset om formen. Kom på att jag faktiskt träffat er live ”precis” när ni flyttat hit och jag snubblade fram till er på Blomsterlandet och önskade Daja välkommen till IFK. Haha han undrade nog vad det var för en mystisk supporter 😁. Ha en fin fredag. Kram

   2. Johanna Inläggets författare

    Jag unnar mig alldeles för mycket, men jag rör nog på mig mer än de flesta som tur är! Jaha vad roligt, tyvärr minns inte jag det – har ju guppiminne så inget (förutom bakning) sparas i hjärnkontoret. ☺Trevlig helg!

 2. Johanna Inläggets författare

  Tack, det värmer! Utan kommentarer vore det ganska mycket tråkigare att blogga faktiskt så det peppar en hel del med era avtryck!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s