Kaffeglass

Min top tre bland glassmaker är definitivt kaffe. Svårt att hitta bra utbud på det bara. Det är då man gör sin egen! Till dagens recept behövs en glassmaskin, men jag ska ärligt talat säga att min maskin (Philips) retar gallfeber på mig. Frysskålen sitter inte på plats och hela apparaten känns omodern, stor och klumpig och klarar små satser bäst trots sin storlek. Det blir väl så när man ignorerar den under flera år. Sitter du inne med tips på en bra glassmaskin, vilken har du själv? Här hittar du förresten ett magiskt recept på espressoglass med få ingredienser och där du inte behöver glassmaskin – för det har ju faktiskt inte alla där hemma i skåpen.

img_5079

Krämig latteglass är aldrig fel. Jag älskar tammetusan kaffe! Men visste du att jag INTE unnar mig kaffe varje dag? Jag ser på flit till att ha flera kaffefria dagar i veckan – för att inte bli beroende eller få ”kaffeskalle” (huvudvärk pga uteblivet kaffe). Visste du att jag också undviker bryggkaffe om jag kan och bara snofsar till det med cappuccino och latte? Kräsen kaffedrickare är jag. Det är faktiskt ganska svårt att få en bra latte på café idag tråkigt nog men det finns förstås många fina undantag som tur är.

img_5092

Nu receptet!

Kaffeglass/espressoglass/latteglass

Jag gjorde halvsats av det här receptet men det blev ju fånigt lite glass så jag dubblerar det till dig! Det här är en krämig och lagom gräddig och söt glass med smak av kaffe – jag tycker t.o.m. den smakar lite mocca aktigt trots att den varken innehåller kakao eller choklad.

2,5 dl vispgrädde

4 msk espresso

2 msk Tia Maria (= likör, kan ersättas med Baileys eller Kahlua men går nog att utesluta också)

4 äggulor

2,5 dl mjölk

1 dl brun farin

salt

2 rör Nescafé Espresso – frystorkat kaffe (1 msk)

Gör så här:

Häll grädde, espresso och likör i en skål och ställ en sil över skålen. Vispa upp gulorna i en annan skål. Koka upp mjölk, socker, kaffepulver och två nypor salt i en kastrull. Häll den varma blandningen över gulorna under vispning och häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm tills det tjocknar en aning. Sila ner i gräddskålen och blanda väl. Kyl smeten. Ställ den gärna i frysen någon timme så den är riktigt kall. Kör i glassmaskin och frys den sedan tills den är klar.

6 tankar på “Kaffeglass

 1. Ika

  Jag har sen ett antal år tillbaks en Nemox Gelatissimo och jag älskar den! Fryser bra och tack vare att den har kompressor kan man laga bästa sats direkt, inga delar som ska frysas!

  Svara
 2. Therese

  Hej och tack för dina underbara recept! Jag har en fråga (är inte brådskande med svar), våran son fyller 3 år i slutet av januari och jag tänkte ha fordonstema. Har pepparkaksformar som jag tänkte använda att göra kakor med. Vilken deg tror du passar till detta? Ha ett fint slut på året och början på det nya 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tack själv för din fina kommentar! Kul tema, borde jag kopiera till Wiltons 3-års dag i mars. Googla mördeg med ägg (ska vara lättare att kavla), figurkakor och pastelliga påskkakor så får du upp recept på kakdeg som är anpassat för ändamålet. Sen kan man variera med kakao eller kryddor i degen och glasyr, kristyr, strössel och liknande till garnering. Åh vilket roligt pyssel, blir själv sugen på att baka det nu. 😀Lycka till!

   Svara
 3. Åsa

  Gott nytt år till er från oss . 2017 får bli året då vi gör egna karelska piroger 😊. Stor kram från Åsa och Håkan

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s