Mustig mjuk pepparkaka

God jul bästa bloggläsare! Hoppas ni får en underbar jul trots den korta ledigheten och att snön kanske lyser med sin frånvaro, även hos dig. Måste erkänna att jag har liiite svårt att komma i stämning utan snön men kanske uppesittarkvällen blir min räddning.

Jag är så glad att ni kikar in här och lämnar så galet fina och peppande kommentarer- tack för det! Jag försöker verkligen bara lägga upp enkla men vassa och smakrika recept här inne så att ni har chansen att inspireras eller t.o.m. glänsa lite i köket. Nu i december har jag laddat upp massa extra inlägg bara för ER skull men det verkar uppskattas, statistiken tyder på det iaf. Med lite tur så har jag ork och energi att fortsätta leverera blogginlägg nästa år också!

Varje år den här tiden jagar jag saftiga recept på mjuk pepparkaka – som jag utan tvekan tycker är den godaste sockerkakan utan fyllning el topping. I år hittade jag ett recept på en julmustkaka inne hos bloggen Söta saker (sotasaker.com) som jag har utgått ifrån, men jag har kryddat den på mitt sätt, och vet ni? Det blev en ny favorit, hurra! Och den är perfekt att göra på (avslagen) julmust som du fått över.

IMG_5353.jpg

Min nya sockerkaksform är bara för (dyr och) snygg! Lyfter ju vilken kaka som helst.

Det skulle förvisso vara ursnyggt att glasera den här kakan och låta glasyren ringla ner mellan fårorna, men den här kakan gör sig faktiskt bäst utan topping.

Julmusten och sirapen gör verkligen kakan mustigt saftig.

img_5402

Mustig mjuk pepparkaka

Julmusten gör faktiskt den här kakan riktigt mustig och saftig och i kombination med julkryddorna blir det årets godaste mjuka pepparkaka som klarar sig galant med bara lite florsocker på toppen. (Smeten är och ska vara lös).

200 g smält smör

2,5 dl julmust (det gör inget om den är avslagen)

1,75 dl mörk sirap

2 tsk bikarbonat

3 ägg

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

4,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 tsk mald ingefära

2 tsk mald kanel

2 tsk nystött kardemumma

2 tsk mald nejlika

en nypa salt

florsocker att pudra kakan med

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret och låt det svalna. Koka ihop julmust och sirap i en kastrull tills sirapen löst sig helt i musten. Ta kastrullen från värmen och rör ner bikarbonaten (det kan skumma till!). Ställ blandningen att svalna. Vispa samman ägg, socker och farinsocker till en luftig smet. Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddor för sig och rör ner i sockersmeten varvat med det smälta smöret och julmustblandningen. Häll den lösa smeten i en smord och mjölad sockerkaksform (den reser sig ganska mycket) och grädda mitt i ugnen i ca 30 min eller tills den släpper kanterna och en sticka kommer upp torr. Låt kakan svalna ca 20 min och ta sedan loss den från formen men låt den svalna där under. Pudra med florsocker vid servering.

5 tankar på “Mustig mjuk pepparkaka

  1. Pingback: Baka till advent | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s