Saffranskladdkaka

Ännu en gång har jag varit inne på tidningen Hembakats hemsida och inspirerats och hittat recept att prova. Linda på Lindas Bakskola – all cred till dig!

img_4968

Segmjuk härlighet med julig känsla! Hur kladdig konsistens du vill ha bestämmer du vid gräddningen. Jag tog ut den här precis när den satt sig, dvs när ytan kändes fast och inte rörde sig i sidled längre när man skakade formen och då blev kakan fast men seg.

img_4965

Saffranskladdkaka med apelsin

Min knorr på kakan är apelsinskal. Inget måste men det ger en god smak. Det här är alltså en vit kladdkaka med tydlig smak av saffran. Extra gott att servera med smaksatt grädde – blanda ner lite hallon eller lingon för syra.

150 g smör

0,5 g saffran (1 påse)

skal av 1 apelsin (kan uteslutas)

100 g vit choklad

2 dl strösocker

3  ägg

1,75 dl vetemjöl

1 krm salt

lite mortlad kardemumma till toppen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen – hackad, tillsammans med saffran. Låt smälta samman och blanda ner resten av ingredienserna. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform 22-24 cm och häll ner smeten. Toppa med kardemumma.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min, tills ytan precis har stannat. Låt den svalna i formen och kyl den sedan för en fast och seg konsistens och servera gärna med grädde el glass.

2 tankar på “Saffranskladdkaka

  1. Marie

    Jag är inne på din sida ofta och blir SÅÅ sugen på allt gott där. Kan tänka mig att till denna kladdkaka kan serveras med hasselnötsgrädde, grädde med Amaretto eller ev Noggerglass som GB-glass har nu. Ja, man vet ju inte innan man smakat vad som passar. Men jag gillar ju nötter så därför detta filosoferande. Tack för allt gott du delat med dig under året på din trevliga Blogg.
    Jag får önska Dig och din familj en God Jul och ett Gott Nytt År.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s