Köttfärs bombay

Att krydda upp köttfärsröran eller såsen lite mer än vanligt är ett enkelt sätt att variera denna klassiker. Prova gärna den här urgoda kombinationen av varma kryddor, russin och jordnötter. Inte alls dum så här års! Vi åt denna med bakad potatis och crème fraîche men det passar ju lika bra med ris, gryn, mos eller pasta. Det som jag gillar med färsröror är att de är så tacksamma att återanvända på ett nytt sätt (om man gör en stor sats) som rester. Tänk lasagne, makaronilåda, rislåda, omelette, pannkaksrulle, piroger , varma mackor, pizza eller variera bara tillbehören till, så har man halva middagen gjord till flera av veckans middagar – fast med variation!

img_5018

Köttfärsröra bombay

Varma och kryddiga toner sätter julig smak på den här goda röran. Vill du ha mer hetta så addera chili el sambal oelek. Vill du dryga ut med mer grönsaker så passar riven morot bra. Det är säkert gott att ersätta mjölkprodukterna med kokos-mjölk/grädde också.

smör/olja att steka i

500 g nötfärs (eller annan valfri färs)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 paprika

2 tsk garam masala (kryddblandning som finns att köpa färdig)

1 tsk curry

salt, svartpeppar, kryddpeppar och lite kanel

1 msk Kikkoman soja

1 msk oxfond

1 msk chilisås

1 dl crème fraîche lätt (15 %)

0,5 dl grädde

0,5-1 dl vardera av russin och torrostade jordnötter

Tips! Mango chutney, sweet chilisås, skivad banan och rostad kokos är goda tillbehör.

Gör så här:

Finhacka lök, vitlök och paprika och fräs tillsammans med färs och torra kryddor tills färsen är genomstekt. Addera soja, fond och chilisås och därefter fraiche och grädde. Låt puttra några minuter eller tills vätskan har reducerats lite. Smaka av och blanda ner russin och jordnötter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s