Falukorvslåda

Vardagsmat när den är som bäst – hela familjen nöjd!

img_4686

Jag har skrivit det förr, men bra tips kan man dra fler gånger. För att undvika tapetklister till mos, gör så här: koka bitar av potatis och gärna palsternacka (för godare smak) i saltat vatten tills de är helt mjuka. Häll av vattnet och låt stå och ånga av en stund. Värm under tiden mjölk (ca 2 dl för 4 personers sats) riktigt hett. Stampa sönder potatisen med elvispen (utan att den är igång) och häll i mjölk, en rejäl klick smör och några nypor flingsalt. Vispa nu luftigt med elvispen och servera sedan världens godaste och luftigaste mos!

img_4690

Använd gärna mandolin för att skiva löken lövtunt. Jag slarvade och tog kniven så löken blev lite krispig, alltså inte helt genomlagad – vilket iof var rätt gott. Men nästa gång funderar jag på att smörsteka och karamellisera löken först i stekpanna.

img_4693

Servera gärna med inlagd gurka, bostongurka eller saltgurka – det har det rätta stinget till.

Falukorvslåda

Korv i god sås, det behövs inte så mycket mer än så. Addera chili el sambal oelek för mer drag om så önskas. Toppa med färska örter för en lite lyxigare låda. Vill du kan du förstås göra fåror i korvringen och fylla mellanrummen, istället för att skära slantar.

1 falukorvsring (800 g)

2 tomater

1 gul lök

ca 5 msk tomatpuré

ca 3 msk dijon senap

riven smakrik ost

Sås:

2 dl vispgrädde

1 dl lätt crème fraîche (15 %)

3 msk oxfond

3 msk chilisås

1 pressad vitlöksklyfta

salt och peppar efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 225° (vanlig ugnsvärme el varmluft).

Skiva korven. Blanda ihop tomatpuré med senap och bred det mellan korvskivorna. Varva korven (ståendes) med skivor av tomat i en ugnsform. Toppa med riktigt tunt skivad lök (smörstek den först om du hinner). Riv över ett lager ost. Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll den i formen.

Gratinera i 20-30 minuter, tills lådan har gott om färg.

Servera med hemlagat mos el pressad potatis och gärna inlagd gurka av något slag.

5 tankar på “Falukorvslåda

 1. Åsa

  Med risk för att du snart tröttnar på alla mina kommentarer…Jag måste bara igen få säga – Men gud så himla gott det låter :)! Får aldrig riktigt till löken..inte heller så att alla korvskivor blir lika goda..Nu vet jag hur jag ska göra, tack vara ditt recept. Det jag brukar göra är att ha lite, lite ströbröd på toppen för att få det lite extra ”frasigt”. Mvh Åsa

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tröttnar gör jag absolut inte Åsa, kulmed feedback! Ja men eller hur, visst var det lite smart. Panko på toppen vore nåt det, bra tips! 😀

   Svara
 2. emmaliii

  Idag testade vi denna. God! 🙂 Vi i vår familj gillar dina recept, speciellt dina såser 😋

  En annan favorit vi har är din ”Röd pestolax med fetaost” Jag säger bara; Mmm, mmm, mmm!

  Svara
 3. Pingback: Middagstips | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s