Knäckiga havrerutor (seminyttiga)

img_4484

Jag är helt inne i att ta ett vanligt recept jag vill prova och modifiera det så det blir liiiiite hälsosammare. Smör blir utbytt till smör och kokosolja och strösocker blir utbytt till xylitolsocker eller kokossocker, havregryn blir ersatt med andra grynblandningar och vetemjölet blir kanske ersatt av en blandning naturligt glutenfria alternativ som skafferiet erbjuder (havremjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, majsmjöl el liknande). Oftast blir resultatet riktigt bra! Jag älskar att labba – som ni redan vet. 🙂

img_4486

Pistagenötterna är mest med ”for show”. Snygga är de men lätta att utesluta.

Knäckiga havrerutor (seminyttiga)

Naturligt glutenfria (om man tål havre) och lite nyttigare om man väljer att baka dem som jag har gjort. Vill du göra klassiska knäckiga havrerutor? Välj smör (istället för kokosolja), strösocker, ljus sirap och 1 tsk vaniljsocker i receptet. Söta, sega havrerutor som stillar vilket sötsug som helst.

60 g smör

60 g kokosolja (utan smak)

1,5 dl kokossocker

2 msk agavesirap

1 msk grädde

1 krm salt

1 krm vaniljpulver

4 dl havregryn (jag tog havre/guinoa gröt blandning från Frebaco)

Topping:

100 g mörk choklad 85 % (bryter av fint mot sötman)

lite hackade pistagenötter (mest för syns skull)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smör och olja i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna. Klä en mindre ugnsform och tryck ut smeten. Grädda i ca 10 min. Hacka chokladen fint och fördela den över kakan. Låt den smälta och dra ut den jämt med en sked. Skulle de inte smälta så ställ in i ugnen i ca 1 minut. Toppa med pistagenötter och kyl. Skär i bitar.

2 tankar på “Knäckiga havrerutor (seminyttiga)

 1. Helena / Bara en kaka till

  Hej! Idag har jag hittat till din fina blogg, och tänkte att jag skulle lämna en kommentar. Folk är så dåliga på det nuförtiden, det har jag märkt själv på min egen blogg. Och det ska erkännas att jag är urkass på att lämna kommentarer på andras bloggar. Men nu blev jag motiverad att kommentera, för din blogg är jättefin, och här finns massor av gott! Här kommer jag att titta in ofta i fortsättningen. 🙂 Jag har också ett barn fött 2014, och väntar ett till inom två veckor. Så det är spännande varje dag. 😉 Många kramar!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Gulle du, det uppskattas! Ska genast in och spana på din blogg 😀 Spännande tider för dig, vad mysigt med bebis. Vår Walentin har passerat 12 veckor nu och är så gosig att hänga med. Kram!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s