Brie- & mango chutneypaj

När jag är hemma hos folk kan jag sällan låta bli att spana in deras kokböcker. Med mobilkameran i högsta hugg spejar jag efter nya recept att prova. Den här pajen är ett sådant. Den väckte mitt intresse lite extra då jag aldrig gjort någon liknande förut och den dessutom kräver minimalt med ingredienser. Och när författaren till boken skriver ”kanske den godaste paj jag någonsin ätit” och ägarna till boken bekräftar att den är en favorit, ja då känns den ganska självklar. (Recept från boken Härliga pajer till middag och fest av Kristina Eriksson och Anna Clarén).

IMG_3179

Eftersom vi är ett litet hushåll gjorde jag en halvsats av receptet i en 20 cm stor springform. Gick alldeles utmärkt.

Smaken på pajen är ganska mild av osten medan chutneyn bidrar med både sötma och lite sting. Inte den godaste pajen jag ätit i hela mitt liv direkt, men den gick hem i vår familj. Dessutom känns det som en bra paj att bygga vidare på. Tänker mig lite mer solrosfrön i botten, stark chutney (istället för original chutney) och kanske lite honung och valnötter – på toppen, vid servering.

Du kanske sitter inne på ett gott förslag som passar med brie (förutom klassikern brie + salami)? Är verkligen sugen på att göra fler brie-pajer. Själv älskar jag ju brie med apelsinmarmelad eller med honung, valnötter och färsk persilja. Längtar tills jag får äta av alla goda ostar igen (efter graviditeten…).

IMG_3199

Brie- och mango chutneypaj

Mild i smaken och lätt att piffa upp, kanske med mango chutney hot, lite honung, valnötter el liknande. Serveras i lite smalare bitar, gärna på buffé eller möjligen som förrätt.

Mango chutney köper du färdig på glasburk i mataffären, sök på den orientaliska hyllan.

1 paj

Pajbotten:

3 dl vetemjöl

125 g tärnat smör

1 msk kallt vatten

0,5 dl solrosfrön

Fyllning:

400 g brieost

1,5 dl mango chutney (ev stark variant)

3 ägg

2,5 dl gräddmjölk (lika delar) el matlagningsgrädde

salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° varmluft el 225° vanlig ugnsvärme.

Mixa snabbt ihop mjöl och smör till botten, tillsätt vatten och frön och forma till en deg. Överarbeta inte degen. Tryck ut degen i en pajform (även kant), nagga och kyl ca 30 minuter. Förgrädda skalet i ca 10 minuter.

Skiva osten tunt. Fördela hälften av brieosten i pajskalet, toppa med mango chutneyn. Vispa ihop ägg och gräddmjölk med lite salt och peppar och häll hälften över osten i formen. Fördela resten av osten i formen, och avsluta med det sista av äggstanningen. Grädda pajen gyllene i 25-35 minuter, eller tills stanningen stannat/satt sig. Servera med mango chutney.

4 tankar på “Brie- & mango chutneypaj

  1. Susanne Qvarford

    Brukar göra denna goda pajen till förrätt tillsammans med antingen rådjursadel (hade vi till nyår) eller med rökt fläskfilé, en liten sallad samt rostade pinjenötter och ringlar över lite balsamico. Mums!

    Svara
  2. STina Norén

    En ljuvlig paj …jag använde lätt lagrad brieost och 1dl solros frön jag minskade på mjölet lite +hot chutney samt lite grönmögelost för sälta och extra smak

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s