Hasselnötskakor

Det händer att jag bakar småkakor men inte speciellt ofta egentligen. Men de är ju verkligen underskattade, av mig alltså. Den godaste degen måste ju ändå vara kakdeg (jag får inte börja nalla på den för sen är det kört!) och det smörigt smakande resultatet är inte fy skam heller, jag bara glömmer bort det mellan varven.

Idag ska ni få min version av ett recept på mexikanska bröllopskakor som jag kom över på nätet. Någon som ätit äkta sådana här och vet exakt hur de ska smaka? Egentligen bakas de med mandel men hasselnötter ger mer smak så det blev mitt val.

IMG_1205

Hasselnötskakor

Knaprigt skal och mjuk kärna med smak av smör och hasselnötter. De är alltså inte sega i konsistensen som en nötmums, vilka de liknar lite på både i utseende och smak. Måttet på socker är kanske lite udda, men det beror på att jag omvandlat ett amerikanskt recept.

40-50 små kakor

2,25 dl hasselnötter

225 g mjukt smör

4,5 dl vetemjöl

1 dl + 1 msk strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk ljus sirap

1 krm salt

ca 1 dl florsocker att rulla i

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Mixa nötterna fint (men inte till ett fint mjöl), lite småbitar är gott att ha kvar.

Vispa smör, socker, vanilj och salt krämigt och rör ner nötter och mjöl. Låt degen vila kallt, minst 1 timme. Rulla små bollar (15 g) och placera dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter el kanske längre. Provgrädda gärna några först, de ska få lite färg, vara knaprigt frasiga i skalet men mjuka (inte degiga) i mitten. Låt svalna innan du doppar/rullar dem i florsocker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s