Lyxig kladdkaka

Måste bara kika in här och göra helgen ändå lite godare med ett ljuvligt recept på en älskad klassiker.

Frysen ekar nämligen tomt av bakverk så nu ska jag sakta men säkert börja fylla upp den igen med lite nya recept. Dels får vi gäster under mars månad och dels fyller ju vilden i huset 2 år!

Först ut en lyxig, hög och helt ljuvlig kladdkaka. Receptet är inspirerat från den mysiga bloggen http://www.fikastunder.se men min variant innehåller även farinsocker, mer salt och mer av det goda; choklad!

IMG_1567

Kladdkaka är väl det svenskar bakar mest tror jag. Därför passar det ju extra bra att ha många recept i sin samling att variera sig med. 🙂

Jag var tvungen att provsmaka den här medan den fortfarande var ljummen och då var den riktigt kletig i konsistensen. På bilderna har den stått ute i kylan på balkongen ett dygn och fått den här magiskt sega, mjukkladdiga krämigheten. Älskar också chokladknapparna som ger lite bitighet till kakan. Aaaaaaah!

IMG_1579

Lyxig kladdkaka

Den här kladdkakan är alla chokladfantasters dröm. Jag serverar den helst efter några timmar i kylen, då är konsitsensen seg, chokladigt krämig och ger dessutom lite tuggmotstånd av chokladknapparna. Den är extra lyxig då den innehåller både smält mörk choklad och chokladknappar. Den blir lite högre än en klassisk kladdkaka och passar utmärkt att servera som en enkel tårta – med massa bär, glasskulor, vispad grädde, hyvlad choklad, krossade malteser eller hackad daim på toppen.

200 g mjukt smör

4 ägg

3 dl strösocker

1 dl mjukt farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 krm salt

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

100 g mörk choklad, 70 %

1,5 dl mörka chokladknappar 56 % (eller ca 100 g mörk hackad choklad)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Vispa smör, socker, farin, vanilj och salt krämigt några minuter. Vispa ner äggen ett i taget, vispa bara tills det är väl blandat. Smält 100 g mörk choklad och vänd ner i smeten. Sikta ner vetemjöl, kakao och bakpulver. Blanda sist ner chokladknapparna. Kläm fast bakplåtspapper i botten av en springform, 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ytan ska kännas stabil men fortfarande röra sig lite i sidled när man skakar formen. Den sätter sig efter några timmar i kylen. Vill du servera den kladdig så skippa kylmomentet och hugg in några timmar efter gräddningen.

5 tankar på “Lyxig kladdkaka

  1. Pingback: Midsommarrecept | en smaksak

  2. Pingback: Kladdkakans dag | en smaksak

  3. Pingback: Midsommarrecept | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s