Rödbetspizza med blomkålsbotten

Testade att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål sist vi var pizzasugna. Receptet hittade jag i Hemköps tidning hemlagat. Eftersom mitt getost-sug aldrig ger med sig så fick det bli en enkel topping med just getost, rödbeta, fetaost och honung. Mycket smarrigt – även på en helt vanlig pizzabotten förstås.

IMG_1512

Så här ser min förgräddade blomkålsbotten ut.

Och så här ser den färdiga pizzan ut.

IMG_1513

Till en stor pizza (halva blomkålsdegen) gjorde jag en getostkräm på 100 g mjuk getost, 1 rågad msk crème fraîche och 1 msk olivolja. Det bredde jag över den förgräddade botten. Detta toppade jag med en stor rå rödbeta som jag strimlat tunt med min grönsakssvarv. Pizzan gräddades i ca 8 minuter och toppades sedan med smulad fetaost, honung och rosmarin. Inte lika flottigt som en vanlig pizza men fortfarande gott värre!

IMG_1516

Pizza – blomkålsbotten

En glutenfri botten med mixad blomkål som bas. Den blir förvånansvärt god och håller ihop tillräckligt bra om man vill äta med händerna. Men den är inte brödigt seg eller krispig på samma sätt som en traditionell mjölbotten är. Den kräver ingen jäsning men däremot en förgräddning på 30 minuter i ugnen, innan toppingen läggs på. Var beredd på att köket luktar fis under tillagningen! 🙂

4 små el 2 stora pizzor

600 g blomkål

3 ägg

1 rågad dl finriven parmesan (eller annan ost)

100 g mandelmjöl

2 tsk flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° och sätt in en plåt. (Använd 175° varmluft om du vill förgrädda alla bottnar samtidigt på flera plåtar).

Mixa blomkålen fint och värm i mikron under 1,5 minut. Lägg rivet i en handduk och krama ur vätskan. (Det här momentet upplevde jag onödigt då min blomkål inte släppte vätska). Vispa upp äggen och blanda ner ost, blomkål, mandelmjöl och salt. Blanda till en kletig deg. Dela i 2 eller 4 delar, eller så många pizzor som du vill göra.

Smörj bakplåtspapper med olja. Platta ut smeten (lägg ett bakplåtspapper över så är det lätt att stryka det jämt, dra sedan enkelt bort det översta pappret) lagom tjockt (2-3 mm) och dra över pappret på den varma plåten. Förgrädda botten 30 min i nedre delen av ugnen tills den känns torr.

Toppa med valfri fyllning och grädda sedan klart din pizza på 200-250° i 8-10 minuter.

2 tankar på “Rödbetspizza med blomkålsbotten

  1. Pingback: Middagstips | en smaksak

  2. Pingback: Middagstips + fredagsgotte | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s