Ready for Takeoff och Clean Cooking

Två nya kokböcker har fått flytta in i min snart proppfulla samling.

Eftersom vi åker till New York i december på en efterlängtad matresa så tänkte jag att Sofi Fahrmans senaste utgåva kunde passa perfekt som inspirationsbok. Eftersom jag läst hennes blogg många år nu så vet jag att hon älskar NY och har stenkoll på hur man tar en tugga av äpplet på det godaste sättet.

Vi ska absolut besöka flera av tipsen i boken! Vilka det blir får ni se senare i december.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ready for takeoff 50 ställen och recept du inte får missa är alltså en guide till hennes hot spots runt om i världen som exempelvis följande städer (som alla är hennes hem); New York, Verbier, Saint-Tropez och Stockholm. Men den innehåller också recept från de flesta av restaurangerna som hon tipsar om. Hur ofta har man inte själv velat knycka recept från sina favoritställen! Kul bokidé tycker jag för man blir sugen både på att resa dit boken tar en men också att bjuda hem tjejgänget på en middag signerad ett omtalat ställe.

Jag fick först en tanke om att den här boken snabbt riskerar att bli ”omodern”, eftersom man aldrig vet när restauranger bommar igen, byter ägare och stil eller byter sina menyer, men å andra sidan är chansen rätt liten att det skulle hända alla 50 ställen inom kort tid och bara recepten gör ju faktiskt boken värd sin peng precis som vilken kokbok som helst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mångas favoritstad New York. Vi får tips på författarens top 20 lista över ställen som får hennes hjärta att slå volter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En kort beskrivning av restaurangen och upplevelsen och framförallt ett favoritrecept därifrån så att man själv kan kavla upp ärmarna, briljera vid spisen och prova en tugga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sofi bjuder oss också med på en kortare tur till exempelvis LA.

En annan bok som jag lagt vantarna på är Clean Cooking laga mat utan gluten och mjölk av Elisabeth Johansson. Det syns kanske inte riktigt på bloggen, att jag är inne i en period när jag verkligen är sugen på att äta grönt och skönt framför massa tomma kalorier, men så är det. (Jag laddar upp suget inför julen!). Den här boken känns otroligt inspirerande för min mat-trötta hjärna som inte alls lyckas komma på nya och roliga middagstips just nu. Hoppas kunna bjuda er på lite godsaker ur boken framöver.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boken är indelad i följande kapitel: Clean cooking, Juicer och smoothies, Frukost och mellanmål, Gröna vegorätter, Fisk och skaldjur, Kött och fågel, Tillbehör och sallader samt Eftrerrätter och rawgodis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bilderna i boken är helt magiska. Man kan inte bli annat än sugen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Förutom att recepten i boken är gluten- och mjölkfria så är de också fria från det vita sockret. Den sötare delen av boken bjuder alltså på hälsosammare godsaker sötade med honung, lönnsirap, agave och torkad frukt exempelvis. Det var framförallt recepten på fudge, tryfflar och morotskaka som väckte mitt intresse för boken….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gillar ni den här typen av inlägg? Jag skulle iaf vilja ha lite mer kött på benen om jag var ute after att internetbeställa en speciell bok (där man inte alltid kan bläddra igenom den). Ska erkänna att jag ofta går till bokhandeln och klämmer och känner för att sedan gå hem och beställa böckerna via nätet – där de alltid är bra mycket billigare.

4 tankar på “Ready for Takeoff och Clean Cooking

 1. Johanna

  Åh va härligt med en matresa! Jag åker till New York i maj och börjar redan drömma mig bort, hehe. Kom gärna med tips sen!

  Jag har också väldigt många kokböcker hemma så uppskattar verkligen recensionsinläggen. Tycker kokböcker handlar mycket om vilken känsla man får av boken och inte bara om recepten, så vill gärna bläddra lite innan jag köper. Mitt senaste bidrag till samlingen är Desserter av Tea Malmegård och den gillar jag verkligen! Älskar upplägget med olika komponenter som man kan kombinera lite som man vill och med olika svårighetsgrader. Så den är ett tips att spana in!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Underbart!
   Absolut, lovar ett långt NY-inlägg med mina bästa tips under december månad. Kul med feedback och tack för boktipset, den saknas i min samling och ska spanas in! 🙂

   Svara
 2. Louise

  Gillar absolut sådana inlägg! Och särskilt Clean cooking då 🙂 Man skymtar i en av böckerna ett recept med kokosgrädde, har du erfarenhet av att använda det? Blir det som vanlig grädde om man t ex vispar den?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag älskar kokossmak men gillar inte när det tar över smaken i alla nyttigare bakverk så därför har jag struntat i att toppa med just vispad kokosgrädde. Har för mig att det blir som grädde i konsistensen men den gången jag provsmakade (länge sedan nu) så föll det mig inte i smaken riktigt. För mig funkar det bättre i matiga sammanhang 😀

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s