Fudge brownies

Fudgebrownie – brownien med extra allt! Den bjussar jag på just nu och receptet är ur Leilas One more slice – boken som jag faktiskt var med och gjorde från pärm till pärm då jag jobbade som Leilas assistent för ett gäng år sedan. Har du boken hemma så ser du mig på flera av bilderna då jag inte bara bakade och provlagade recepten utan även (mot min vilja) fick hoppa in som modell när vi plåtade i Italien…. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De här browniesarna är busenkla att göra men också att smaksätta. Idag blev det frasiga Malteser i botten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fudge brownies

Grym konsistens på både botten och glaze. Det här är en maffig brownie som du kan smaksätta i det oändliga. Några droppar pepparmyntsolja i glasyren och krossade polkagrisar på toppen är en favorit. 1 tsk malen ingefära i glasyren är också gott eller varför inte mustigare kryddor som kanel och kardemumma. Toppa glasyren med dumlekolor, pistagenötter, salta jordnötter och minimarshmallows så har du en egen rocky road fudge brownie. Eller varför inte nötter och olika sorters choklad i botten. Just den här gången skippade jag den hackade chokladen i botten och rörde istället ner frasiga Malteser. Mums! (Vill du använda Malteser så räkna med ca 300 g i botten istället för den hackade chokladen). Och du, det går förstås bra att göra halvsats eller 1/3 sats för den som vill det.

1 plåt

Browniebotten:

350 g mjukt smör

6 dl strösocker

3 dl kakao

1 dl ljus sirap

0,5 tsk salt

6 ägg

3 dl vetemjöl

Ev 400 g hackad mörk choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Vispa smör och socker pösigt. Rör ner sirap, kakao och salt. Rör ner ett ägg i taget och vänd sist ner mjölet. Blanda ner chokladen. Klä en plåt med kanter med bakplåtspapper och fördela smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-35 minuter eller tills ytan precis stannar. Låt svalna.

Fudgeglaze:

3 dl grädde

1 dl mjölk

1 dl ljus sirap

(1 krm salt)

400 g mörk choklad

Gör så här:

Koka upp grädde, mjölk, sirap och salt. Låt svalna lite och häll över chokladen, rör slätt. Låt svalna lite och häll över bottnarna. Låt stelna i kylen.

4 tankar på “Fudge brownies

 1. Louise

  Nu ha jag gjort browniesarna med svarta bönor! D blev jättebra 🙂 bytte ut dadlarna mot fikon och d funka fint. En spontan tanke e att d nog sku va väldigt gott med banan i nån form till, frågan e om man kan sätta d i smeten eller i grädden man har till (men då blir den väl inte så snygg i färgen..)

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vad kul att du återkom med resultatet! Jag tänker att kryddstekta bananer kan vara gott till, vad tror du om det? Och så lite vaniljgrädde el glass till… Ojoj! 😀

   Svara
   1. Louise

    Ok kryddstekta bananer spännande, ha aldrig gjort d.. M t ex kanel el..? Ha gjort grädde m vaniljpulver och lite indiansocker i grädden nu (försöker ju undvika mjöl å vitt socker) å d blev jättegott! Ska just ta en bit till kaffet 🙂 resten sparas t farsdag imorgon, då kanske ja kan prova bananerna.

   2. Johanna Inläggets författare

    Ja stek skivor i smör el kokosolja lite snabbt och krydda med kanel/kardemumma/muskotnöt… Det blir muns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s