Kladdigaste kladdkakan med fudgeglasyr

Det här är vad vi åt till nyårsdessert, tillsammans med glass (på grädde och kondenserad mjölk) som jag smaksatte med limesaft, limeskal och färsk mynta. Ville verkligen avsluta 2013 på ett kladdigt och chokladigt sätt. Nu ser jag fram emot att börja skilja lite mer på vardag och helg och vända 2013 års godisveckor mot godishelg, eller ännu bättre ➝ godislördagar! Inget motiverar så bra som 1:a januari och en bebis i magen så klart! Honom vill jag näringsbomba 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ibland är det härligt med kladd så jag lät glasyren falla fritt över kanterna….

Som ni ser på bilden är det här en kladdig historia (men enkel att skära upp i bitar med en vass kniv).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kladdigaste kladdkakan med fudgeglasyr

Riktigt kladdig, seg och mäktigt chokladig. Inget för mesar. Självklart kan du strunta i glasyren om du föredrar en ”enklare” kladdkaka.

Jag gjorde min kaka i en mindre springform på 16 cm i diameter, kakan är såpass mäktig att det räcker med små och smala skivor.

1 liten kaka

100 g smör

100 g mörk choklad 70 %

2 ägg

1 dl socker

1 dl mjukt farinsocker

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

1 dl vetemjöl

Fudge glasyr:

50 g mörk choklad 70 %

0,75 dl grädde

0,75 dl socker

1 msk sirap

en nypa salt

35 g smör

Vispad grädde, glass, frukt eller bär till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Hacka chokladen till kakan. Smält smöret och låt chokladhacket smälta i det varma smöret under omrörning. Rör ner ägg, socker, salt och vaniljsocker.  Sikta ner vetemjöl blandat med kakao.

Klä botten på en springform, 16 cm i diameter med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Kakan är klar när den släpper kanterna och nästan har stannat i mitten när man skakar formen. Låt svalna.

Hacka chokladen till glasyren. Smält grädde, chokladhack, socker och sirap försiktigt och under omrörning i en kastrull. Låt sjuda tills den blir tjock och blank, det går snabbt. Rör ner smöret och låt gärna glasyren stå och sätta sig en stund (det gör det lättare att hälla den på kakan). Lossa på springformens kant om du vill täcka även kanterna på kakan med glasyr. Häll glasyren över kakan, lite i taget. Ta hjälp av en palett eller baksidan av en sked. Låt stelna i kylen under några timmar eller över natten.

Servera med grädde, glass, bär eller frukt.

2 tankar på “Kladdigaste kladdkakan med fudgeglasyr

 1. Carina

  Ingen dålig final på året det där! Hur mår magen? Jag/vi mår bra men det börjar kännas att man är höggravid nu! Sover dåligt vissa nätter och flåsar en massa när jag går i uppförsbackar eller trappor! Men nu är det ju bara sluttampen kvar!=)

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tackar som frågar! 🙂 Lillen och jag mår riktigt bra. Har varit skönt för fossingarna att vila under jullovet och jag har tränat mycket vilket jag är glad för. Tänkte faktiskt på det idag att flåsandet kändes värre i början, jag måste nog ha vant mig, men trappor är en pärs, det håller jag med dig om. (Inga foglossningar eller krämpor än!). Sover fortfarande okej men visst vaknar jag många gånger per natt när jag vill vända mig och byta ställning. Men som tur är känner jag mig ganska pigg om dagarna. Ja nu är det verkligen nära, snart börjar väl nervositeteten komma krypande.. 🙂 Jag ska skriva en liten uppdatering nästa vecka när jag varit hos barnmorskan! Ta hand om dig och magen. 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s