Vörtscones

Äntligen får man smygstarta julbakningen! Som jag längtat 🙂 Idag har jag en heldag i köket inplanerad, men undantag för lite inhandling, träning och städning.

Jag började lite lätt igår med att göra vörtscones till kvällsmyset. Dessutom satte jag min andra pepparkaksdeg (den första var jag inte nöjd med). Här pågår nämligen jakten på den bästa pepparkakasdegen, men mer om det en annan gång.

Någon frågade om tips på vad man kan bjuda på till glöggmyset – som inte är sött  – och här kommer ett busenkelt tips, vörtscones.

Pappersformarna köpte jag inne på Pub. De är från Nicolas vahé, kommer i en förpackning om 25 st för 39 kr. De höll formen perfekt!

Vörtscones

Det här är en liten sats, dubbla gärna om du gillar vört. Jag köpte Santa Marias vörtmix på påse och den innehåller maltextrakt, maltmjöl, salt, njlikor, pomeransskal, anis, fänkål, syra, kardemumma och klumpförebyggande medel. Dessa scones har en mild och snäll ton av vört, precis som jag vill ha dem. Jag gjorde smeten rätt kladdig eftersom jag gräddade bröden i stadiga muffinsformar.

4 stora scones

3,5 dl vetemjöl (jag tog 2 dl vetemjöl och 1,5 dl dinkelmjöl fullkorn)

50 g smör

0,5 tsk salt

2 tsk bakpulver

2 tsk vörtmix (Santa Marias)

1 tsk socker

1 ägg

1,5 dl mjölk

Gör så här:

Tärna smöret och nyp ihop det med mjölet tills det är finfördelat. Tillsätt salt, bakpulver, vörtmix, socker, uppvispat ägg och mjölk. Fyll stadiga muffinsformar med smeten eller ställ muffinsformar i en muffinsplåt eller smörj formarna i muffinsplåten. Grädda mitt i ugnen på 200-225 grader i ca 20 minuter.

8 tankar på “Vörtscones

 1. bakverket

  Vad smart, och GOTT det låter med vörtscones! Saffran och pepparkakskryddor är ju annars en favorit att smaksätta scones med, men har aldrig tänkt på vört! Det låter ju väldigt smarrigt iallafall!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ja det blev riktigt bra, och som du skriver, lite otippat! Saffransscones är en personlig favorit, men jag älskar å andra sidan allt med saffran. 🙂

   Svara
 2. Evamaria

  Jag brukar gilla kardemummascones – men nu ska jag banne mig göra dessa för att enkelt kunna ta fram en och en ur frysen när andan faller på! TACK!

  Svara
 3. Pingback: ☆ Samlade julrecept ☆ « en smaksak

 4. Pingback: Julbröd | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s