Dumlekakor

Jag har fortfarande dumle över sedan julen och då slog det mig att kolasnittar och dumle ju passar fint ihop, speciellt om man adderar lite flingsalt. Så här kommer ett enkelt och snabbt recept med hög igenkänning för de flesta.

Dumlekakor

Koladeg, dumle och flingsalt blir en ljuvlig kombination tillsammans. Självklart kan man göra dessa hur små el stora man vill el baka ut dem som snittar med dumlen i ”mittengången” och skära dem innan de svalnat helt. Men just runda kakor är ganska serveringsvänliga då de håller formen så bra.

150 g smör

1,5 dl strösocker

2 msk ljus sirap

1,5 msk vaniljsocker

3,75 dl vetemjöl (knappt)

1,5 tsk bakpulver

1 krm salt

Dumle (antal beror på hur många kakor som görs, men runt 20 st)

flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 175-200 grader vanlig ugnstemperatur.

Blanda samman smör, vetemjöl, socker, sirap, vanilj, bakpulver och salt till en deg (den ska inte kännas torr) med elvisp eller i en matberedare. Forma bollar av degen och platta till dem lite grann. Dela dumlekolorna på mitten (på längden) och tryck ner två skivor i varje kaka.

Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Tiden beror förstås på hur stora du gör. De ska få lite färg i kanterna men inte för mycket – jag gillar dem sega, inte hårda. Toppa med lite flingsalt. Låt svalna en stund på plåten.

2 tankar på “Dumlekakor

  1. Johanna Inläggets författare

   175 grader varmluft bakar jag nästan alltid på. Det motsvarar ca 200 grader vanlig ugnsvärme.
   Jag ska genast addera det i inlägget, måste bara glömt bort det. Tack!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s