Middagstips

Ni skulle bara veta vad jag kämpar med våra familjemiddagar, varje dag, år ut och år in. Är så TRÖTT på att laga samma gamla vanliga mat hela tiden. Ni kanske vill veta vad det är för rätter som går på repeat här? Jo, lasagne, makaronilåda, spaghetti med köttfärssås, ris med currysås och kyckling, kyckling italiano, korv och potatis i någon form, pasta med skinksås el bacon, tomtegröt, tacos, fraslax med kall citronsås och potatis, panerad torsk med remouladsås och potatis, köttbullar el biffar med mos och gräddsås, pasta med vegetarisk tomatsås och spenatpannkakor och grillat på sommaren. Ibland har vi köpta vegetariska bullar på lut i frysen men de är ingen favorit hos barnen och självklart händer det att vi köper hem pizza el burgare.

När jag kollar på listan så inser jag ju hur tråkig den är! Var är alla soppor och pajer, sallader, omeletter och grytor? Och för att inte tala om alla vegetariska rätter man kan laga? Svaret är enkelt. Barnen rynkar på näsan åt dessa rätter och äter dåligt. Och visst, det handlar väl om att vänja sig men man ska ha ork, energi och lust också att ta den fighten sen med griniga barn. Och jag vägrar laga flera rätter. Modifiera en rätt för barn och vuxna går bra men jag ställer mig inte och lagar olika rätter.

Vår minsting Winter (3,5 år) har aldrig gillat middagsmat. Det krånglas och strejkas varje gång om vi inte lockar med dessert. Däremot äter hon massor av grönsaker, gladeligen – så man täcks knappast klaga. Pojkarna äter det mesta, men det är fortfarande mycket mat ”som går bort! Allt starkt, allt orientaliskt el kryddigt. Sånt som jag gillar mest. Vår äldsta kille, Wilton (snart 8 år) sa faktiskt nyligen att han vill prova nya spännande rätter. Vilket halleluja moment ändå. Men det här är anledningen till att middagsmat knappt tar utrymme här på bloggen längre.

Kan vi inte tipsa varandra om favoriträtter som går hem hos hela familjen? Vad lagar ni till vardags? Vilka genvägar tar ni? Jag vill ju helst laga mat utan alltför mycket hel el halvfabrikat. Och eftersom vi bor på Åland så finns det inte en variation av ”matkassar” här som det finns i Sverige. För DET är ju en trevlig genväg. Precis som restaurangmat (från olika kulturer) kan vara. Det finns inte jättemycket av den varan här heller. Mitt bästa tips är dock att alltid spara inspirerande rätter som man ser i flödet på instagram el pinterest. Sen gäller det att komma ihåg att gå in där senare när inspon behövs som bäst! 🙂

Ja det här blev ju ett deppigt inlägg. Därför ska jag också tipsa om några rätter som jag själv tänker prova framöver; pastagratäng med kyckling och bacon, mac and cheese med bacon, vitlökspotatis med fetaoströra, köttbullar i tomat-och paprikasås och fischtacos (ev med genvägen köpta fiskpinnar).

Men nu, två nudelfavoriter från arkivet som jag tycker att du ska testa!

Krispig sallad med jordnötsdressing

-Supergod! Modiefiera med grönsaker som är i säsong just nu. Gör den ”barnvänligare” genom att alla får plocka ihop sin egen skål med nudlar och grönsaker och dressa sin egen portion.

Tips! En annan liknande variant är ju pastasallad. Gör en god dressing (rhode island?) och plocka fram allt gott du kan tänka dig att ha i din sallad (kanske marinerade kronärtskockor, oliver och soltorkade tomater samt någon god ost), medan kidsen kanske hellre vill ha majs, gurka, tomater, avokao och paprika? Alla plockar ihop sin egen skål.

Nudlar med kokoscurry och lax

-Det här är en supergod rätt som jag verkligen älskar. Men barnen kan uppleva den som för stark, och då tar jag bara undan lite av ”såsen” och drygar ut den med grädde till barnen.

9 tankar på “Middagstips

 1. Petra

  Jag upplever precis samma sak som du! Är så trött på att hitta på mat alla dagar. 😦
  Några tips är
  1. Lax med fetaost och pesto
  2. Sjömansbiff
  3. Risotto/Chili con carne
  4. Skinklåda
  5. Bacon, stekta ägg och potatistärningar
  6. Kalops
  7. Potatis- och purjolökssoppa
  8. Ost- och skinkpaj
  Hoppas du fick några tips. 🙂

  Svara
 2. Tove Ståhl

  Håller med om att man inte kan hålla på att laga en massa olika rätter för att få alla nöjda. Här har vi ganska stor variation eftersom jag snabbt tröttnar på att äta samma mat och tycker det är kul med matlagning. Vi kör alltid soppa en dag i veckan och där är tomatsoppa en favorit hos barnen. Jag serverar ofta pasta till soppan, matigt och något barnen gillar. Och skulle det vara så att den inte suger, är det helt ok att de äter mackor till middag. Jag tänker att de ju iaf fått vettig mat på förskolan.

  Mat i bröd (tortilla, tunnbröd, pita etc) är något som ofta går hem hos oss. Tror det är lite roligt att få plocka ihop själva och kombinera.

  Om jag gör paj gör jag en roligare och en vanlig ostpaj (inget direkt extra jobb). Så äter man av den man är mest sugen på.

  Fiskpinnar i korvbröd eller fiskbiffar är nog favoriterna här hemma när det kommer till fisk. Bara att variera tillbehör efter va du är sugen på.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vilka bra tips, tack!
   Att de äter på förskola/skola är också en hjälpande tanke hos oss. Och vi kör mannagrynsgröt med kokt ägg till middag ganska ofta – och såååå dålig mat är det ju inte om man adderar lite grönsaksstavar också som våra barn äter i helt galna mängder 😂

   Svara
 3. Therese

  Vi har också tre barn och två är rätt kräsna och äter helst pasta i olika former. Ett tips är att mixa ner vita bönor eller kikärtor i plätt/våffelsmeten för att det mer proteinrikt. Bönor tycker jag är svårast att få i barnen.
  Annars kör vi burgare (hemmagjorda) av olika slag, lax, kyckling och vegetarisk.
  Även ägg i olika varianter, tex äggröra eller ibland helt enkelt frukostmat till middag.
  Annars plock.

  Tack för en bra blogg!

  Svara
 4. Ulrika

  Jag förstår att detta inte betyder mycket nu, när du är mitt i det, men det kommer att bli bättre. Min yngsta var superknölig med maten, men åt gärna grönsaker i massor. Det var MÅNGA dagar med köttbullar och korv. Idag testar hon gärna nya rätter och äter det mesta.

  Min vardagsräddare heter tonfisk! När det är riktigt stressigt, tar jag Toscansk tomatsoppa (finns färdig på tetra) och rör ned ett par brukar tonfisk i. Servera som soppa eller med pasta.

  Något annat snabbt, och gott, är tonfisk, valfria grönsaker, med kokosmjölk och röd curry paste. Går att göra barnvänligt, och lite starkare till vuxna. Ris eller nudlar är gott till.

  En annan vardagsfavorit är biffar på kycklingfärs ( kryddade med kycklingfond, salt, senap och lite chili) med rostade rotsaker och valfri kall sås.

  Tack för goda tips, och lycka till!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s