Påskens söta recept

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandstidningen.

Här har jag tagit fram den perfekta mixen av söta recept för påskens gottebord. En syrlig dessert med lakrits – lakritsdagen infaller mitt i påskfirandet i år den 12:e april – godis med mandelmassa och choklad samt en maffig mintchokladtårta toppad med massor av påskgodis. Dessutom bjussar jag på mitt bästa recept på curd, som är en nyckelingrediens om du så vill fylla en tårta, toppa en marängbotten el göra en enkel varvad dessert i glas. Curd är helt enkelt alltid bra att ha på lut i kylen el frysen!

Lemon curd

Det här är mitt favoritrecept på curd. Supergott och väldigt enkelt! Curd är din bästa vän under påsken. Gott som tårtfyllning, på en pavlova, varvad med kexsmulor och gräddkräm i dessertglas…..och dessutom håller den en vecka i kyl och går även att frysa ner. Så köp inte curd, gör din egen.

Tips! Det här grundreceptet kan varieras. Ersätt citron med lime el apelsin (el blanda) el byt både citron-skal och saft mot passionsjuice (finns frysta kuber du kan tina) eller osötad havtornsjuice. Ett av mina favoritredskap i köket är mitt avlånga zestjärn från Microplane. Att riva zest från citrusfrukter går lätt som en dans med den.

4 dl florsocker

skal av 2 citroner

1 dl citronsaft

2 ägg

1 tsk maizena

75 g smör

Gör så här:

Tvätta citronerna och riv skalet från dem. Rulla dem mot köksbänken så blir det enklare att pressa saften ur dem. Blanda florsocker, skal, juice, ägg och maizena i en kastrull. Värm under omrörning/vispning till kokpunkten. Ta av från värmen och blanda ner tärnat smör. Låt svalna. Kyl el frys ner.

Krämig citronmousse

Otroligt krämig, frisk och ljuvligt god dessert. Citron och lakrits är kompisar så toppa gärna med lakrits i någon form. Gillar du inte lakrits så är bär och citronmeliss/mynta  ett annat gott alternativ, eller kanske noblesse! Så här i påsktider fyller jag chokladägg med moussen men du kan precis lika gärna fylla upp små dessertglas.

8-10 portioner beroende på storlek

250 g mascarpone (finns bland färskosten i matbutiken)

2 dl crème fraîche 34 %

Ca 2 dl lemon curd (se recept intill)

ev citronsaft efter smak

bär, mynta/citronmeliss och eller lakritsströssel till servering

Gör så här:

Vispa mascarpone och creme friache till en tjock kräm med elvisp. Vispa ner lemon curd lite i taget och smaka av. Vill du ha den syrligare så vänd ner citronsaft efter smak. Fördela moussen i chokladägg el portionsglas och toppa gärna med bär och färsk mynta el citronmeliss samt lakrits i någon form, om du gillar det.

Mandeloch nougatkuber

Mandelmassa och nougat hör påsken till och blir himla gott ihop. Vill du ha en mer sofistikerad look på bitarna så skippa allt färgglatt godis och toppa med hackade nötter el lite guldpulver från bakhyllan.

200 g mandelmassa (gärna Odense)

125 g mjuk nougat (guldpaket från Odense, finns på bakhyllan)

50 g mörk choklad 70%

50 g mjölkchoklad

Valfritt godis och strössel som garnering el blandade hackade nötter

Gör så här:

Tryck ut mandelmassan till en botten i en liten form klädd med bakplåtspapper.

Smält nougat och hackad choklad över vattenbad el i mikron under korta intervaller, under omrörning.

Häll chokladnougaten över botten och låt sätta sig lite i kylen. Garnera innan den stelnat helt.

Förvara i kylen och skär i små kuber.

Det här receptet är en gammal favorit som verkligen blivit populärt genom åren. Det är också himla kul att gå loss på påskgarneringen! Låt barnen hjälpa till.

Kladdig mintchokladtårta

Den här tårtan smakar milt av mint och har en härligt seg och saftig konsistens. Tårtan blir godare och godare för varje dag den står i kylen vilket gör den perfekt att förbereda strax innan påsk.

Tips! Den här tårtan passar verkligen alla fikasammanhang året runt. Garnera med grädde, mynta och After Eight plattor under resten av året. Du kan förstås även baka ut den i en rektangulär form för brownies!

Chokladkaka:

200 g smör

100 g mörk choklad (70 %)

100 g After Eight choklad

4 ägg

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2,25 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Glasyr:

100 g smör

1 dl vispgrädde

100 g After Eight choklad

50 g mörk choklad 70 %

Garnering (valfritt!):

200 g After Eight choklad

Påskgodis

Tillbehör:

Vispad vaniljgrädde eller vaniljglass

Gör så här:

Sätt ugnen på 150° varmluft el 175° vanlig ugnsvärme. Smält smör, choklad och After Eight i en kastrull och låt svalna.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner chokladsmöret. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver och salt.

Klä botten på en springform, 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Kakan är klar när den släpper kanterna och nästan har stannat i mitten när man skakar formen. Låt svalna.

Smält smör, grädde och After Eight till glasyren.  Låt gärna glasyren stå och sätta sig en stund (det gör det lättare att hälla den på kakan).  Häll glasyren över kakan som fortfarande är kvar i formen. (Alternativt häller du glasyren över kakan direkt på ett serveringsfat så rinner glasyren vackert ner över kanten. Då behövs inga After Eight plattor runt kakan). Låt stelna i kylen under några timmar eller över natten. Lossa kakan från formen med hjälp av en kniv och garnera ev med After Eight runt kanten (fäst plattorna med smält choklad, vispad grädde eller lite av glasyren). Garnera med påskgodis och vispad grädde. Servera med vaniljgrädde eller vaniljglass.

 

3 tankar på “Påskens söta recept

  1. Åsa

    Så mycket gott! Och världens märkligaste mening: ”Om du inte gillar lakrits” !? Va’!? Hur kan man inte gilla lakrits liksom 🙃 Många hälsningar från oss till er alla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s