Kommer ni ihåg mitt nyårslöfte? Kort och gott ”Mer grönt”. Såhär i maj kan jag konstatera att löftet håller i sig och att jag blivit tryggare med vegetarisk matlagning och allt oftare serverar en grön middag.
En kväll i början på april så tog min kompis Malin med mig på en föreläsning med Hanna Olvenmark. Den handlade om just det som är så viktigt att vi tänker på idag; bra mat för dig, din plånbok och planeten. Hon har skrivit en jättefin och användbar bok som jag vill tipsa dig om; Portionen under tian av Hanna Olvenmark. (Jag gillar också att bilderna inte är överpiffade in i minsta detalj – tycker bara det ger prestationsångest). Alltså spring och köp och ge bort i present, den är på riktigt användbar med fina recept och tips utan pekpinnar och kilometerlånga texter.
Kolla även in http://www.undertian.com och @portionenundertian på instagram
Det var några saker som jag verkligen tog till mig av under föreläsningen:
- I Sverige konsumerar man som att det inte fanns en morgondag. Vi skulle behöva fyra jordklot för att kunna fortsätta ta av jordens resurser som vi gör just nu. Genom smartare kosthållning kan DU påverka framtiden.
- Vi slänger så galet mycket mat. Det är långt ifrån hållbart el bra för plånkan. En del av lösningen stavas planering. Planera dina inköp (kolla skafferi, kyl och frys hemma och gör en inköpslista och handla inte hungrig) och middagar (vad finns redan hemma att utgå ifrån?) och använd dina sinnen före ”bäst före datumstämpeln”.
- VAD motiverar dig? Att maten är billig? Grön? Klimatsmart? Hälsosam? Eller alla fyra kanske? Tänk baljväxter!
- Tanken är inte att DU måste bli 100 % vegan för resten av livet. Det viktiga är att så många som möjligt minskar på köttkonsumtionen. Så försök få med dig dina vänner på en lite grönare väg! Men strunta i dom där inbitna skeptikerna, lägg inte kraften på dom, dom hakar på förr el senare när de själva inser fördelarna.
- En köttbulle motsvarar 40 linsbollar i klimatutsläpp. Alltså WOW! En tankeställare.
- Använd vita bönor i smoothies! Att man inte tänkt på det då tidigare. Baljväxer är billiga, miljösmarta och mättande. Win win win.
- Vill man verkligen spara pengar och se snabba resultat så är det matlåda som gäller, så ofta som möjligt eller alltid!
Nu tar vi ett recept från boken!
Jag höll mig nästan till receptet, haha! Adderade lime, koriander och salta jordnötter och spräckte därmed budgeten för ”portionen under tian”, men smaken går först hos oss!
Jordnötsgryta med tofu
Vegansk, billig (portionen under tian) och god. Jag piffade upp med pressad lime, färsk koriander och salta jordnötter – bara för att jag tycker det blir ännu godare då – men då krossar man förstås budgeten.
4 portioner
1 msk olja
2 tsk riven ingefära
2 tsk sojasås
200 g fast tofu (jag tog ett paket på 250 g)
3 morötter
1 paprika
1 msk olja
2 tsk röd currypasta
2 dl kokosmjölk
4 msk jordnötssmör
2-3 dl vatten (jag tog 2 dl)
1 tsk socker el honung
ris för 4 personer
Gör så här:
Blanda olja, riven ingefära och soja till en marinad. Skär tofun i kuber och marinera. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj morötterna och strimla tunt. Skär paprikan i tunna längder.
Hetta upp oljan i en kastrull eller gryta. Fräs currypastan snabbt i oljan. Slå på kokosmjölken och sänk värmen så att såsen sjuder. Om currypastan har klumpat sig, använd en visp för att lösa upp den. Klicka i jordnötssmöret i såsen och vispa ut. Slå på vattnet. Strö i socker. Låt sjuda i ett par minuter.
Lägg i grönsakerna, låt sjuda. Smaka av såsen med salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna och fräs tofukuberna så att de får en yta. Häll i all marinad och låt fräsa med. Lägg tofun i grytan och servera med riset.