Kardemummabullar

Glad morsdag alla (finska och åländska) mammor! Hoppas ni blir ordentligt hyllade och firade idag. Vad brukar ni bli bjudna på under morsdag? Vore kul att höra om ni har några fasta traditioner. Här är det inte roligare än att jag brukar bli ganska bortglömd, både på den finska och svenska morsdagen. Kanske det vänder när barnen blir större – det är inte min sambos starkaste sida det här med uppvaktning…. Men en rabarberkaka av något slag ska jag baka till fikat idag. Och det händer en rolig grej för mig idag som ni kommer att bli varse om nästa vecka. Stay tuned!

Bullar är alltid bra att ha i frysen, för det är verkligen något som alla gillar och de funkar ju lika bra året om och till alla fikor eller festligheter. Sist jag bakade bullar blev det den här varianten, klassiska kademummabullar med mandelmassa.

Kardemummabullar

Himla goda bullar om jag får säga det själv. Saftiga, lätta, smörigt karamelliga. Just den här gången tog jag undan lite av vetedegen och friterade små munkar till Valborg så degen fungerar till det också.

Vetedeg:

3 dl ljummen mjölk

50 g  jäst

1,5 dl strösocker

2 ägg

1 msk kardemummkärnor, mortlade

150 g mjukt smör i tärningar

0,5 tsk salt

ca 11 dl vetemjöl special

Gör så här:

Lös upp jästen i mjölken och tillsätt socker, nystött kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl. Arbeta degen väl, ca 10 min i maskin, tills den är blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 45 – 120 minuter.

Fyllning:

200 g mjukt smör

150 g mandelmassa

0,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk kardemummakärnor, mortlade

1 krm salt

Gör så här:

Vispa samtliga ingredienser till en slät kräm.

Sockerlag:

0,5 dl vatten

0,5 dl strösocker

Gör så här:

Koka upp och låt svalna.

Kardemummasocker till garnering (blanda strösocker med nystött kardemumma)

Gör så här:

Kavla ut degen till en rektangel och bred över fyllningen. Forma valfria bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under duk i 30-45 minuter.

Grädda på 200° varmluft eller 225° vanlig ugnsvärme i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg. Pensla med sockerlag och strö över lite kardemummasocker. Låt svalna helt och frys sedan in de som inte går åt samma dag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s