Pannkaksdagen

Den här dagen får vi allt starta med pannkakor för det är faktiskt internationella pannkaksdagen idag.

Tänkte först ge er ett inlägg med mina bästa recept på pannkakor av alla dess slag – för den här familjen älskar pannkakor – men det inlägget skulle aaaaaldrig ta slut. Istället ska ni kika på kategorier här till höger på sidan och klicka in er på pannkakor & våfflor. Där finns allt samlat! Tunna, tjocka, glutenfria, mjölfria, nyttiga, kejsarpannkakor och muffinspannkakor – för att nämna några.

Vilken typ är din favorit? Jag svarar som jag brukar på den här frågan: variation är min favorit. 🙂 Men det går nog aldrig en vecka utan att jag ätit pannkakor av något slag minst en eller två gånger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Havrepannkakor med keso

Har jag då några snabba tips att dela med mig av för bäst pannkaksresultat? Jo men det har jag faktiskt.

-Generellt skulle jag säga att värmen i stekpannan är viktigast oavsett vilken pannkaka du gör. Medelvärme eller strax över bör det vara. Är det för hett blir ytan bränd men insidan geggig. Har du för låg värme får du hålla på i en evighet.

-Har du bråttom när du ska göra klassisk pannkakssmet så häll alla ingredienser i en skål och mixa slätt med stavmixer så försvinner alla klumpar.

-Låt den klassiska smeten svälla en stund innan du börjar steka och rör i smeten innan du häller ner den i pannan, det här gäller framförallt om du har adderat grövre mjöl i smeten (som gärna sjunker gärna ner till botten).

-Vill du ha tunna och frasiga pannkakor? Häll snålt med smet i pannan och vicka pannan så att smeten rinner upp på sidorna av stekpannan. Då blir kanterna riktigt frasiga.

-Om du skippar att söta smeten kan du använda pannkakorna i både söta sammanhang (med söta tillbehör) eller i salta sammanhang (som mat).

-Bananpannkakor (banan + ägg) håller ihop lite bättre om du adderar 1 msk chiafrön (och 1 msk mandelmjöl el havremjöl) till smeten. Här gäller det absolut att ha tålamod vid stekningen och hålla en jämnvarm temperatur som inte är för hög.

-Ugnspannkaka (som Ålandspannkaka) kan ibland få ett tråkigt skinn som lossnar på ytan efter gräddning. Det här råder man bot på genom att strö ett tunt lager socker på pannkakan innan den gräddas.

-Pannkakor fastnar lätt i varandra om de ligger tätt i en låda i kylen. Lägg ark av bakplåtspapper mellan dem så får du loss precis så många du vill utan att ha sönder dem.

-Pannkakor går bra att frysa in! Jag har nog fryst in alla recept som finns på den här bloggen (förutom bananpannkakor) med gott resultat.

2 tankar på “Pannkaksdagen

  1. Sana

    Huuuur har jag missat alla dina pannkaksrecept?! Fanns hur många goda som helst, får bli att testa något av dem i helgen!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s