Högrevschili med mörk choklad & lime

Det fina med den här typen av matlagning är definitivt  den minimala arbetsinsatsen. Att det dessutom nästan är godare i morgondagens matlåda (med nya tillbehör) gör inte saken sämre.

img_6317

Högrevschili med mörk choklad och lime

Numera gör jag alltid mina långkok i min slowcooker. Perfekt sätt att låta den göra jobbet hela dagen när man själv är iväg på andra äventyr. Enda nackdelen är möjligtvis att all vätska stannar kvar i grytan och det kan ibland bli lite väl mycket av den varan. Det kan vara att resultatet blir ett annat om du väljer att köra den här rätten i ugnen.

Hur som helst, choklad gör den här högrevschilin mustig och murrig. Älskar! Limen är pricken över i vid serveringen. Ett tips är att göra en guacamole med lite crème fraîche, limesaft, limeskal, hackad koriander, honung och salt och servera till – för det var grymt gott! Det finns utrymme för mer kryddning om så önskas!

ca 1 kg ekologisk högrev

smör/olja att steka i

1 gul lök

1 stor palsternacka

1 stor morot

1 liten sötpotatis

1 burk krossade tomater

1 flaska öl

1-2 chilifrukter

3 msk kalv- eller oxfond

1 msk spiskummin

2 tsk oregano

2 kanelstänger

2 lagerblad

svartpeppar och salt

ca 50 g mörk 70 % choklad

koriander, gräddfil eller crème fraîche samt limeskal till servering

Gör så här:

Skär köttet i portionsstora bitar och bryn dem hastigt i smör/olja i en stekpanna. Häll över dem i din slowcooker. Addera hackad lök och stora chunks av rotfrukterna. Tillsätt resten av ingredienserna förutom chokladen och ställ in din cooker på 6 timmar hög värme. Rör om ibland om du har möjlighet. Om du är hemma under tiden och tycker grytan känns vattnig så prova att ta av locket de sista timmarna. Smaka av med salt och peppar och låt chokladen smälta i grytan.

Servera med koriander, crème fraiche och limeskal och valfria tillbehör som ris, potatis i någon form, tortilla eller nachochips. Resterna av grytan är goda att mosa samman till en bolognese till spaghetti.

6 tankar på “Högrevschili med mörk choklad & lime

  1. Pingback: Middagstips + fredagsgotte | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s