Gratinerad hummer med örtsmör

Vår nyårsförrätt blev gratinerad hummer med örtsmör. Något vi var helt överens om att prova tillaga själva – för första gången. Dyrt men helt rätt till nyår. Men inte fasen är det mycket mat för pengarna inte…

img_5763

Vi tyckte det lät fräschare att servera med kryddsmör framför ost- och svampsås man kanske vanligen fyller med? Men den varianten måste jag också prova vid tillfälle.

img_5773

Eftersom vi fick smör över passade det perfekt att fylla upp en (förgräddad) baguette med det. Gott smör kan man nämligen inte få för mycket av! Vi körde in brödet ca 5 minuter före humrarna så blev de sedan klara ungefär samtidigt.

img_5776

Gratinerad hummer med örtsmör

Enligt receptet skulle det vara 200 g smör men vi fick absolut inte användning för allt till humrarna. Därför har jag skrivit 100 g som en rekommendation. Prova dig fram.

4 förrättsportioner

2 stora, kokta humrar

200 g smör (jag skulle nog ta 100 g faktiskt!)

skal av 1 citron

ca 0,5 dl hackad persilja

1 pressad vitlöksklyfta

Fint riven parmesan efter smak och tycke (ca 1 dl)

panko

Gör så här:

Sätt ugnen på 250° grill.

Börja med att klyva din hummer på mitten, på längden, genom att trycka knivspetsen genom huvudet och jobba ned mot stjärten. Knäck hummerklorna genom att hugga med kniven. Akta fingrarna. Putsa humrarna rena från inälvor och fördela allt kött i de rena skalen.

Blanda rumstempererat smör, hackad persilja, riven vitlök, rivet citronskal och ost. Smeta på smöret över hummerhalvorna. (Allt kanske inte går åt). Toppa med panko.

Gratinera i ugnen tills smöret/pankon på hummern börjar få färg, ca 5-10minuter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s