Tips på kolaglasyr till mjuk kaka

Aaaaaah! Världsgod kardemummakaka med kolaglasyr bjuder jag på idag. Hoppas ni provar!

Det är lätt att lyckas med en snygg och saftig kaka om man smörjer formen generöst och noga med mjukt smör (ta på dig plasthandske om du vill slippa kladd) och pudrar formen med vetemjöl. Skaka bort överflödigt mjöl och häll ner smeten. Grädda och låt sedan kakan svalna ca 15 min i formen innan du petar runt kanterna samt i mitten och kollar att den inte fastnat någonstans. Stjälp upp den på ett fat (lägg fatet på kakan och vänd snabbt) och låt svalna helt under formen.

img_4970

Men se så vacker glasyr, alldeles tjock och krämig och ringlar ner sådär perfekt. Den behöver ju inte serveras till en kardemummakaka utan passar till vilken sockerkaka som helst tänker jag, kanske bäst till en chokladsockerkaka.

img_4979

Saftig kardemummakaka med kolaglasyr

Full av smak! Saftig och alldeles underbar.  Jag gjorde den mindre satsen i en mindre sockerkaksform och det tog 25 min i min ugn. Idag blir det en mindre sats till vänster och en normalstor sats till höger. Välj själv vilken du föredrar och välj form utifrån det. Den här kakan är också god precis som den är, kanske bara pudrad med florsocker!

135 g mjukt smör/200 g mjukt smör

1 dl socker/1,5 dl socker

1 dl mjukt farinsocker/1,5 d farinsocker

1 tsk vaniljsocker/1,5 tsk vaniljsocker

1 nypa salt/2 nypor salt

2 tsk kardemummakärnor/1 msk kardemummakärnor

2 ägg/3 ägg

4 tsk grädde/2 msk grädde

2 dl vetemjöl/3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver/1,5 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200° Vispa smör, socker, vanilj, salt och nystött kardemumma pösigt. Vispa ner ett ägg i taget samt grädde. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten, rör den slät. Smörj en sockerkaksform väl med mjukt smör och strö den med vetemjöl. Häll smeten i formen och  grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter tills kakan precis stannat och stelnat till på ytan. Låt den svalna en stund i formen (15 min) och vänd sedan formen upp och ner så att den lossnar. Låt kakan svalna under formen så den förblir saftig.

Kolaglasyr

Tjock, glansig och vacker glasyr med smak av kola. Man kokar snabbt ihop den i en kastrull och konsistensen blir lite småseg och trögflytande och kakan ska glaseras när såsen fortfarande är ljummen, annars stelnar den till en seg klump. Jag gjorde en halvsats av det här receptet till den mindre sockerkakan på bilden, och då gick inte riktigt allt åt.

1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)

2 dl mjukt farinsocker

2 msk smör

(en nypa flingsalt)

Gör så här:

Blanda mjölk och socker i en kastrull och låt koka upp under omrörning i botten. Låt småputtra några minuter (4-8 min) tills konsistensen börjar tjockna och anta en glansig ton. Rör sist ner smöret och ev salt om du vill ha en saltig ton på såsen. Glasera kakan medan glasyren fortfarande är varm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s