Dulcesnittar

En favorit bland de mörka chokladkolasnittarna är helt klart dessa! Choklad, kola och flingsalt kan liksom inte gå fel.

Vansinnigt enkla att göra och lika goda. Brukar dessutom alltid imponera. En stående favvo på jobbet som jag alltid fick förfrågan om att göra.

img_4306

Eftersom kolan gör dem lite mjuka i mitten är det ingen kaka man ska satsa på att skära i långa sneda snittar – då vill de gärna gå av på mitten. Det hela beror förstås också på hur länge man gräddar dem, men som ni vet gillar jag mina kolakakor mjuka och sega, absolut inte knapriga.

img_4308

Dulcesnittar

Dessa mjuksega chokladsnittar med en touch av seg kola får ett extra lyft av flingsalt – så lova att inte skippa saltet. Ruskigt goda! Dulce de leche finns att köpa färdig på burk men man kan också göra egen genom att koka en oöppnad burk kondenserad söt mjölk i 2-3 timmar.

100 g smör

0,5 dl strösocker

0,5 dl ljust muskovadosocker (el farinsocker eller strösocker)

2 msk kakao

2 msk ljus el mörk sirap

ca 2,25 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bikarbonat

en nypa salt

dulce de leche

flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Tärna smöret och låt det mjukna lite grann. Blanda el mixa samman smöret med socker, kakao, sirap, mjöl, vanilj och bikarbonat och lite lite salt (tänk på att det ska vara flingsalt på toppen också). Anpassa mängden vetemjöl tills degen känns mjuk men inte klibbig. Dela degen i två och rulla ut till längder, lika långa som bakplåten (klädd med bakplåtspapper).

Gör en fåra i längderna med lillfingret, men inte hela vägen ner i botten. Fyll en spritspåse med kolasåsen och fyll längderna. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min el något längre. Fös in kanterna som gärna flyter ut med hjälp av en kökskniv. Toppa med flingsalt och skär i snittar innan de svalnat helt. Går bra att frysa.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s