Tiramisu

Äntligen, äntligen har jag hittat ett riktigt bra recept på tiramisu. Det har varit mitt mission länge nu. Receptet är från den här boken; Desserter med stil av Daniel Roos.

img_4260

Daniel Roos har varit chefskonditor på Operakällaren i många år och har en välförtjänt plats i det svenska Kocklandslaget – så inte undra på att receptet är gott! Sugen på att upptäcka mer av boken nu.

Jag delade upp det här receptet på två och smaksatte ena delen enligt originalet och det andra med amaretto (mandellikör) och jag måste säga att det var ursvårt att välja vinnaren. Jag bjöd våra middagsgäster en bättre fredagskväll på båda och åsikterna gick isär. Jag gillade nog mest att man fick äta båda två, haha!

img_4256

Jag hann inte fota våra små portionsglas innan vi slukade dem alla!

Jag fick tipset av en kompis att lura ner Nutella i tiramisun – inte mig emot! Men då måste man addera den precis innan servering, på toppen av tiramisun för annars stelnar den och blir hård i kylen. Men jag ska nog labba fram en variant i framtiden där Nutella får en fin och krämig roll också. Tänker mig också att tiramisu är tacksamt att tvista till lite även på andra sätt, kanske toppa med hackade karamelliserade nötter eller choklad och laborera med olika spritsorter, varför inte med Grand Marnier.

Tiramisu

Smeten är helt magiskt god, luftig och lagom söt. Om du tvekar angående marsalavinet kan jag säga att det ger en underbar touch rent smakmässigt (inte ”spritig” smak) och det finns lite mindre flaskor på systemet att köpa. Men du kan också välja att utesluta marsala helt i receptet och istället smaksätta kaffeblandningen med amaretto, det blir också grymt gott! Det enda knepiga med tiramisu är att få ”rätt” konsistens på de doppade kexen, så här kan du prova dig fram lite. Jag doppade kexen hastigt i kaffet med hjälp av en tång och då blev de genomdränkta – som jag vill ha det. Kanske kan man addera lite krossade kex i något av lagren för lite crunch? (Jag vill nämligen inte dra ner på smakerna genom att minska på indränkningen).

ca 6 portioner (det går bra att göra en stor form eller dela upp det i färdiga portioner)

Tiramisu:

1 vaniljstång

1 burk mascarpone ost (250 g/2,5 dl)

2,5 dl vispgrädde

0,25 dl marsalavin (kan uteslutas om du vill smaksätta kaffeblandningen med amaretto)

2 ägg

0,75 dl strösocker

Savoiardikex:

1 dl strösocker + 1 dl vatten till sockerlag

2 dl espressokaffe

4 msk marsalavin (eller amaretto)

18 savoiardikex

Dekoration:

kakao

ev bär

Gör så här:

Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda dem med mascarponeosten och grädden i en bunke. Vispa tills det blir lagom tjockt och rör ner vinet. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt och blanda det med gräddsmeten tills den är slät.

Koka en sockerlag på socker och vatten och blanda med kaffe och vin. Doppa kexen hastigt i blandningen.

Montering:

Varva kex och smet i en stor form eller små portionsformar i minst tre lager. Låt desserten dra några timmar i kylen och pudra ytan med kakao innan servering. Toppa ev med färska bär.

 

 

 

6 tankar på “Tiramisu

  1. Johanna Inläggets författare

   Tack fina du, vad glad jag blir! Tiramisureceptet ska jag spana in direkt. Jag ska hälsa Daja det! Hoppas du får en fin dag. 😀

   Svara
   1. Åsa

    Undrar om du testat receptet 😁!? Vi bjöd på den igår, lika ljuvlig som vanligt. Kram och en önskan om en fin helg från oss till er alla. Och lycka till inför eftermiddag till Daniel förstås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s