Krämig jordgubbspaj

Förra veckan var vi på självplock av jordgubbar och efter att ha kokat sylt och fryst in en hel del så bakade jag en krämig jordgubbspaj med crème fraîche i fyllningen – ni vet en liknande man brukar göra med ananas? (Receptet hittade jag på Regines baksida).

IMG_3404

Nu hoppas jag hinna iväg på självplock av hallon också innan bebisen vill ut. Due date 26/7! Det gick bra att plocka gubbar trots min rejäla kula men bekvämt var det ju inte direkt, haha! 9,2 kg fick vi ihop iaf och jag var faktiskt bra mycket snabbare än Daniel (den snigeln alltså..). 😉

IMG_3412

Visst ser ju pajen härligt somrig och god ut? Nästan som en cheesecake i fyllningen!

IMG_3453

Krämig jordgubbspaj

Enkel men lyxigt krämig och god. Jag tror att färska jordgubbar lämpar sig bäst i den här pajen och självklart kan de bytas ut mot hallen senare i sommar när säsongen är över och efter det mot blåbär. Pajen är godast kall så se till att förbereda den inför fikat!

Pajbotten:

150 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

en nypa salt

Fyllning:

ca 5 dl färska jordgubbar

3 dl crème fraîche 34 %

1 dl strösocker

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller vanlig ugnsvärme.

Tärna smöret och mixa snabbt ihop ingredienserna till botten. Tryck ut i en pajform (även kant) och låt vila kallt ca 30 min. Jag förgräddade inte skalet men det rekommenderar jag att göra om man vill ha den lite sprödare (10 min).

Snoppa och skiva jordgubbarna och fördela dem i pajskalet. Blanda ihop resten av ingredienserna till fyllningen och häll över gubbarna. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 min el tills fyllningen känns stabil och pajen fått färg. Låt svalna och ställ i kylen. Servera gärna med grädde, vaniljsås el glass, men det är riktigt god för sig själv också.

Pajen går bra att frysa in. Tina långsamt i kyl.

9 tankar på “Krämig jordgubbspaj

  1. Johanna Inläggets författare

   Jag har fått tips om Bergstorps i Svärtinge, men hittar ingen info på nätet så kan inte med säkerhet bekräfta det. Får ta och ringa dit och fråga helt enkelt!

   Svara
  2. Carina

   Det finns hallonsjölvplock i Björkvik typ mitt emellan Nyköping och Norrköping, se sjalvplock.se
   Där finns även jordgubbar och saskatoonbär 😊

   Svara
 1. Johanna

  Mysigt! Jag börjar semestern nästa vecka och har tänkt åka iväg på jordgubbssjälvplock någon dag. Då ska jag testa den här pajen!

  Svara
 2. Carina

  Härligt! Jag har också tänkt åka på självplock men det har inte blivit av än och nu orkar jag nog inte åka själv med Walter…kanske nästa vecka när maken fått semester om inte bebis ploppat än 😊 Hur mår du? Jag har mått finfint fram till denna vecka då jag fått mycket förvärkar och känner hur kroppen gör sig redo för förlossning. Håller igång, men orkar inte lika mycket. Som det ska va antar jag 😉

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Oj vad spännande!! Jag mår bra, inga förvärkar alls, däremot en vild bebis i magen 😀 Men nog märker man att orken sinar lite alltid. Glöm inte meddela när det väl händer 😀

   Svara
 3. Pingback: Baka med jordgubbar | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s