Chiasylt

Jisses vilken dag igår! Var hemifrån 15 timmar på jobb, surprise baby shower av kollegorna (bästa!!) och latte art kurs. Älskar fullsmockade dagar! Wilton toppade det hela med att gosa in sig bredvid mig på min kudde i morse vid 06.30. Låg och trynade in sig i mitt ansikte och pillade på mina händer. Helt okej sätt att vakna på 🙂 Nu blir det prommis (solen är tillbaka!) innan jag ska jobba med att fylla upp frysen på jobbet igen. Under tiden ska ni få recept på favvosylten just nu, perfekt till alla i familjen då den är fri från vitt socker.

Eftersom vi älskar hemkokt sylt är det inte mer än rätt att också variera den. Jag brukar göra chiasylt som är bra mycket nyttigare än den vanliga lättsockrade sylten jag gör med syltsocker (1/5 socker mot bärens vikt, kokar 15 min).

Tjocka i konsistensen och inte i närheten så söta som vanlig sylt. Goda på pannkakor av alla dess slag, gröt och naturell yoghurt exempelvis.

IMG_2678

Grundreceptet på chiasylt är enkelt; 225 g valfria bär, 2 msk chiafrön och 2 msk agave sirap. Sen kan man förstås krydda om man vill med vanilj, kanel eller citron eller vad man nu gillar. Man väljer själv om man vill göra sylten raw genom att bara mixa ingredienserna eller så kokar man upp bären först – vilket är bra om man använder köpta frysta hallon (livsmedelsverket rekommenderar att de kokas) eller vill använda rabarber. Och jordgubbar får ju exempelvis en annan karaktär i smaken när de kokas. Bara blanda, kyl och njut när den tjocknat till sig lite.

IMG_2677

De här är mina senaste skapelser; körsbärssylt och rabarber-jordgubb.  Hela familjen gillar dem och jag älskar att man kan servera sylten utan dåligt samvete till lillkillen också. Hållbarheten är förstås kortare än för vanlig sylt, räkna med en vecka i kylen ungefär. Ett tips är att göra små satser åt gången, som i receptet.

Snart ska jag förresten uppdatera ”En bulle i ugnen” igen. Går in i vecka 31 imorrn, tiden skenar och kulan växer i raketfart….

Hoppas ni får en fin dag vänner!

7 tankar på “Chiasylt

  1. Johanna Inläggets författare

   Nu har jag testat att frysa in och det gick ju hur bra som helst. Sylten var precis som vanligt när den tinade upp!

   Svara
   1. Melina

    Perfekt!!
    Jag håller ev på att öppna ett café så är (med lite hjälp) extra mycket inne på vad som kan frysas in och vad som inte kan frysas in , då jag förstår att förberedelse är A och O 😊

    Kommer bli mycket inspiration härifrån 😄

 1. Cecilia

  Hej, Vad tror du om att byta ut agavesirapen mot stevia? Ska bjuda en person med diabetes på sylten och måste tänka litet extra. (Agavesirap ih mkt fruktos som ska undvikas vid diabetes.)

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Jag tycker du ska prova. Kan vara att den blir lite tjockare, eftersom agave är flytande, men det gör ju inget. Du kan alltid spä den med lite vatten isåfall. Lycka till nu! 😀

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s