Smoothietips

God morgon måndag och ny härlig vårvecka! Jag älskar att starta veckan på ett grönt och skönt sätt – trots, eller kanske tack vare, att jag alltid måndagsbakar. 🙂

Så idag vill jag börja veckan med att ge er mina bästa och godaste tips för smarriga smoothies. Vi dricker nästan dagligen smoothies här hemma för att lura ner bär, frukt och grönsaker på ett gott och enkelt sätt. Wilton (tvååringen) dricker olika smoothies till kvällsmål varje dag. Ett perfekt sätt att få i honom näring som han gillar – och han slukar dem alla – även de gröna lite surare varianterna. Numera ser jag alltid till att frysa ner smoothie till nyttiga glasspinnar också, han är helt galen i dem!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glöm inte skrolla ner på sidan till ”kategorier” och välj och vraka bland 89 recept på smoothies, shakes och juicer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mina bästa smoothietips:

*Klassisk smoothiebas är vaniljyoghurt, banan och valfria bär. Ev mjölk eller en skvätt gräddmjölk för en lösare konsistens. Självklart kan du använda naturell yoghurt/fil också och vill du åt lite sötma kan du smaksätta med lättsockrad sylt. Mjölkfria produkter baserade på nötter, havre, soja, ris eller kokos är också utmärkta alternativ.

*Mjölkfria smoothies är nästan alltid godast tycker jag och då är äppelmust den absolut bästa basen att starta med. Färskpressad apelsinjuice med fruktkött är också gott. Alla typer av juice fungerar bra men jag brukar välja de som är 100 % frukt. Kokosmjölk fungerar lika bra som bas som smaksättning. Speciellt god blir den i gröna smoothies, exotiska sådana eller chokladsmoothies. Kokosvatten är också populärt.

*Vill du göra en mer läskande smoothie; en shake, så utgå från läsk, vitamin vatten eller liknande som bas. Det ger skönt skum när du mixar tillsammans med frukt, bär och is!

*Saft av citrusfrukter fräschar enkelt upp.

*Våga krydda! Kanel och kardemumma är gott med banan, nötter och torkad frukt. Saffran är gott med mango, ananas och citrus. Lavendel är gott med choklad. Citronmeliss är gott i det mesta med frukt och bär, likaså färsk mynta. Lite färsk basilika kan göra sig bra med jordgubbar och hallon. Apelsinblomsvatten ska jag själv prova till nästa exotiska smoothie.

*En trist smoothie blir alltid god med färsk ingefära! Det ger dessutom skön hetta och sting. Visste du att det finns ingefära i frysdisken numera? Kolla bland de små kryddförpackningarna. Torkad ingefära gör sig lite minde bra tycker jag då smaken blir mer fadd.

*Spenat och grönkål är mina favoriter i gröna smoothies. Jag köper alltid hem frysta påsar så är det enkelt att ta fram vid behov. De färska blir dåliga så snabbt. Avokado ger god mättnad och krämighet till just gröna smoothies. Kivifrukt ger skönt kli! Gurka ger vätska istället för vatten.

*Vill du söta din smoothie behöver du inte använda vitt socker. Honung, agavesirap, färska dadlar (finns bland frukt och grönt i en liten kartong, ofta i en kyldisk), osvavlade aprikoser (de bruna) och russin är mina favoriter. Moget päron och mogen banan är andra klassiker som är naturligt söta.

*I stället för att hälla upp din smoothie i höga glas så servera den i en skål som en ”smoothie-bowl”. Då är det enklare att toppa med mysli, granola, flingor, frön, nötter, keso, bär eller frukt och äta med sked. Passar väl allra bäst tycker jag med en lite tjockare smoothie.

*Du kan också mixa ner flingor, havregryn eller chiafrön i din smoothie för fyllighet.

*Har du ont om tid när det vankas smoothie så är mitt tips att förbereda fryspåsar med små små bitar (förstör inte mixerkniven) av frukt, bär och grönt. När det är dags är det bara att hälla rätt ner i mixern med vald vätska.

Vad är ditt bästa smoothietips?

6 tankar på “Smoothietips

 1. Ulrika

  Kul med nya smoothietips, tack ☺ vi gör också ofta smoothies, men är dålig på att ha grönsaker i. Det ska det bli ändring på nu! Favoriten är nog hallon -och nektarinsmoothie. Enligt receptet ska det även vara äppeljuice i, men vi tycker det blir för sött så vi späder ut med vatten vid behov.

  Svara
 2. Therese

  Tack för en ultimat smoothieguide 🙂 Sparas! Vi brukar ha i lite kokosolja i sonens. Grönsaker ska vi också försöka lura i 🙂

  Svara
 3. sandrasmatkrypin

  Många bra tips här 🙂 Kul! Jag älskar smoothies men det blir oftast på helgerna. Kanske ska se till att göra det mer även på vardagarna, det är ju så gott 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s