Frusen daimcheesecake på oreobotten

Glasstårta är perfekt när man vill förbereda fikat. Jag hade lite oreokex över från en tidigare provbakning så de fick sätta livet till, till min botten. Tycker de funkar riktigt bra som just botten men jag förstår inte alls hypen kring dessa ganska smaklösa och trista kex? (Fast ärligt talat så tilltalar ju köpekex inte mig över huvudtaget). Fyllningen blev med vanilj och daimkulor och som kronan på verket hade jag lite dulce de leche över (även den från en provlagning) som fick agera garnering och sås.

IMG_1684

 

Riktiga skitbilder. Men jag har inte alls tid för att fota till bloggen så det är usla mobilbilder eller inget som gäller tyvärr.

Ett litet ”problem” med frusna cheesecakes kan vara att botten och glass inte tinar lika snabbt. Botten kan bli riktigt hård och göra så att man knappt kommer igenom med skeden. Ett tips är att inte trycka ut botten så hårt och kompakt i formen. Man kan också minska lite på smöret så man får lite torrare smulor.

IMG_1710

 

Frusen daimcheesecake på orebotten

Så galet gott! Jag använde en lite nättare brödform till det här receptet. Ett tips för att lyfta den här godingen ännu mera är att tillsätta rivet skal av lime i smeten.

Botten:

100 g oreokex

50 g smält smör

Glass:

2 äggvitor

2 äggulor

4 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

2,5 dl grädde

200 g Philadelphiaost

2 påsar daimkulor (200 g)

Topping:

0,5 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)

daimkulor, ev lite flingsalt

Gör så här:

Krossa kexen till botten i en mixer och blanda med smöret. Tryck med lätt hand ut till en botten i en brödform eller mindre springform (klädd med plastfilm eller bakplåtspapper).

Vispa vitorna till ett skum. Vispa gulorna med sockret och färskosten i en skild bunke tills sockerkristallerna har smält.

Vispa grädde och vaniljsocker till fasta toppar. Vänd försiktigt ihop samtliga smetar. Blanda ner daimkulorn och häll smeten över kexbotten. Täck med plastfilm och frys i några timmar.

Bred över dulcen och toppa med daimkulor och ev flingsalt. Servera när den mjuknat något.

7 tankar på “Frusen daimcheesecake på oreobotten

 1. Petra

  Ser riktigt gott ut! Bör nog testa för tänkte exakt samma sak om Oreokex när jag köpte hem ett paket härom dagen, smaklösa och trista. Förstår inte alls hypen kring dem. Men med det här receptet kan man ju få användning för dem. 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Great minds think alike 😀 De är riktigt goda som botten, så det är ett smarrigt sätt att bli av med dem!

   Svara
 2. Therese

  Hej! 🙂 Du som är så duktig på mat och bakande får gärna agera bollplank till mig. Vi ska ha kalas för yngsta sonen med ca25 gäster i blandade åldrar. Istället för tårta tänkte jag göra någon efterrätt i glas/formar. Funderar på banan off paj eller cheesecake så man kan förbereda det mesta dagen innan. Har du något annat tips? Tack på förhand!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Vad roligt med kalas. Banoffepaj har jag aldrig gjort faktisk, tror det är lite för sliskigt för min smak, hehe (och ska inte den helst monteras strax innan servering?) När det är många som ska fika så tycker jag pannacotta är väldigt praktiskt eftersom det kan stå helt klart dagen innan. Annars har jag märkt att en bärpaj alltid går hem med hemkokt vaniljsås till och det kan ju också förberedas helt och hållet. Morotskaka är ju annars ett säkert kort förstås! Jag är ju expert på att ta i från tårna och bulla upp alldeles för mycket godsaker men gästerna verkar ändå uppskatta variation så länge de är miniformat på bakverken. Lycka till nu!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s