Kladdkaka med kokossocker & havremjöl

Tröttnar ni någonsin på kladdkaka? Det gör inte jag trots att jag älskar mer ”avancerad” bakning än så också. Jag har försökt mig på flera nyttiga kladdkakor med banan och torkad frukt som sötning men nääää, resultaten blir alldeles för långt ifrån vad jag associerar med kladdkaka. Nu har jag däremot provat att göra en glutenfri kladdkaka (först med rismjöl och majsmjöl, sedan med havremjöl) som jag dessutom sötat med kokossocker istället för det vita raffinerade strösockret. Men det här är alltså ingen ”nyttig” kladdkaka för det. Bara lite snällare mot magen och kanske även lite snällare för det där sockersamvetet som jag som bagare ständigt har? (Jag äter inte bara godsaker på lördagar om vi säger som så).

Kokossocker (från Kung Markatta) är ekologiskt och oraffinerat och har en söt, karamelliknande smak. Det är gjort på kokosblommans söta och näringsrika nektar. Det har ett lågt GI (på 35) och är fritt från tillsatser.

IMG_0099

Trista och enkla mobilbilder, men jag hann inte ta bättre innan kakan försvann (ner i magen alltså…).

Den här är riktigt chokladig och löjligt god trots att den varken innehåller vetemjöl eller vitt socker.

IMG_0097

Kladdkaka med kokossocker och havremjöl

Kladdigt seg och ljuvligt chokladig! Helt underbar.

125 g smör

3 dl kokossocker

2 ägg

2 dl havremjöl

5 msk kakao (går fint att blanda upp med carob om man vill)

2 krm salt

ca 50 g hackad mörk choklad (minst 70 %)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret i en kastrull och blanda ner resten av ingredienserna. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (24 cm) och skrapa ner smeten. Grädda tills ytan precis stannar när du rör formen, ca 15 minuter.

(Jag gräddade en halvsats av receptet i en glasform som mäter ca 11 x 11 cm, det tog 13 min).

4 tankar på “Kladdkaka med kokossocker & havremjöl

 1. Louise

  Ja va bra! Tackar och tar emot 🙂 ska absolut testa detta. Och som du skriver e det ju faktiskt svårt att riktigt få till kakorna när man sötar med frukt… tur d börjar komma lite mer alternativ som iaf inte e fullt så ohälsosamma som raffinerat socker. Jag brukar ibland baka med ”indiansocker” (brunt socker) och det ska ju också va lite hälsosammare men ger ändå bra konsistens och sötma.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vad roligt, hoppas du gillar det! Jag tycker det är jätteroligt att prova lite nya alternativ men stevias bismak har jag svårt för. Agave, xylitolsocker och kokossocker är nog favoriterna just nu 😀

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s