(Glutenfria) bananpannkakor med hirsflingor

Dagens recept är från Risenta, närmare bestämt från baksidan på påsen till hirsflingorna. Jag har märkt att recept på baksidan av olika paket ofta är ganska bra att utgå ifrån eller inspireras av. De måste ju ändå vara väl utvalda för att hamna just där, tänker jag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag toppade min pannkakor med keso, hemkokt lättsockrad blåbärssylt, pistagenötter och eko vindruvor. Lite honung riglade jag också över när jag väl högg in! Kan meddela att min son (snart 1,5 år) åt med mycket god aptit han också.

Känner mig faktiskt lite taggad på att införa mer glutenfritt i kosten, det är ju nämligen ganska kul att upptäcka alla ”nya” flingor, gryn och mjölsorter som vi idag har lyxen att välja och vraka bland. Så idag blir det matiga bananpannkakor som jag gjorde helt glutenfria med hjälp av bovetemjöl och hirsflingor.

Äter du mycket glutenfritt? Önskar du se mera sådant på bloggen kanske? Hojta till i så fall så kanske jag taggar till!

Bananpannkakor med hirsflingor

Bovetemjöl är knappast en favorit, gillar helt enkelt inte riktigt smaken – men här tycker jag den fungerar riktigt bra då den kamofleras lite av andra smaker och inte blir lika framträdande. De här pannkakorna är luftiga men ändå lite mer matiga än pannkakor gjorda på endast banan och ägg. Som ett mellanting mellan tunna pannkakor och tjocka amerikanska.

1 dl bovetemjöl (eller vetemjöl om du föredrar det, men då blir de inte glutenfria)

1,5 dl hirsflingor

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 stor mogen banan

2 msk smält smör

2,5 dl nötmjölk (eller mjölk om du föredrar det)

1 stort ägg

Exempelvis grädde, keso, grekisk yoghurt, sylt, bär, frukt, nötter, frön, honung till servering

Gör så här:

Blanda alla torra ingredieser i en skål. Mosa bananen och blanda ner i skålen med smör och mjölk. Vispa ner ägget och låt smeten stå i ca 10 minuter. Stek små plättar i smör, några minuter per sida. Servera med dina favorit tillbehör.

13 tankar på “(Glutenfria) bananpannkakor med hirsflingor

 1. Alexandra Bengtsson

  Jag har testat liknande pannkakor fast det var banan i istället för ”mjölk”. Tycker också det är spännande att testa nya gryn, men bilan behöver man lite inspiration som du säger för att göra något med dem. Det är roligt det kommer fler och fler nyheter, då finns det något för alla 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Det roliga med att testa är ju när man hittar nya aha-upplevelser och nya favoriter som man vill göra igen. Ibland räcker det med så lite för att hjärnkontoret ska börja spinna på nya ideer. Alla nyheter är ju inte goda el bra men det är alltid kul att testa tycker jag och fler och fler verkar ju få problem med magen så roligt om de kan fortsätta äta gott och varierat med nya alternativ 😀

   Svara
 2. Maria

  Jag tycker det är så kul att läsa dina recept som inte enbart är gluten- och mjölkfria – det har blivit inflation i sådana recept i diverse bloggar. Håll huvudet kallt och laga den mat du tycker om, oavsett om den innehåller gluten eller inte! Älskar för övrigt din blogg och grattis till din nya graviditet!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tack för din feedback! Jag kan lova dig att jag kommer fortsätta blanda olika recept här inne, det är precis det jag själv gillar bäst – variation. Visst märks det en trend bland glutenfritt och mjölkfritt men det nya stora utbudet gör det också så lätt att haka på och testa sig fram, sen är det ju lite inspirerande med nyheter också. Blir tradigt att bara köra på ett och samma gamla spår – vad det nu än må vara. Tack för dina värmande ord! 😀

   Svara
 3. Carina

  Brukar göra något liknande till Walter fast med havremjölk och utan ägg (eftersom han är allergisk mot mjölkprotein och ägg)
  Själv äter jag numera mat med så lite FODMAPs som möjligt (helt gluten- och laktosfritt bl a) pga min IBS. Så från mig är det tummen upp med mera glutenfritt! (och äggfritt till W) Men om jag kunde skulle jag hellre äta en del gluten också =/ Kram

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Bra att veta! Jag undviker gluten bara nu och då men också mest för att ge min IBS och mage lite vila, men måste säga att graviditeten kamouflerar mina besvär bra! 😀

   Svara
 4. Marika

  Eftersom jag är glutenintollerant så får du gärna lägga ut glutenfria recept, men jag hittar ju redan nu mycket som jag kan laga! Så fortsätt hur du vill, bara du fortsätter! 🙂

  Svara
 5. Marianne Paulsson

  Hej! Blev så nyfiken på vad det är för minihackare du använder,tänkte att det kunde bli perfekt julklapp till min dotter ?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Det är en sån där liten behållare/minihackare som ingår när man köper stavmixer. Och så får man med ballongvisp också. 3 in 1 så att säga. Tycker man kommer långt med den! 😀

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s