Drottningpaj

Med risk för att bli enormt tjatig med mina pajer (samma smuldeg! och samma sås!) så måste jag ändå lägga upp den här godingen för att ha den arkiverad tillsammans med min goda vaniljsås lite högre upp i flödet. Jag tror också det bakas ganska mycket bärpajer där ute just nu och då behövs bra recept. Ni måste göra den här pajen för den går inte av för hackor!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här pajdegen eller smulorna slår alltid alla andra jag provar, trots sin enkelhet.

Och du, lova att börja göra egen vaniljsås, det är så vansinnigt enkelt och smakar ungefär 100 gånger mer och godare än köpt vaniljvisp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drottningpaj med vaniljsås

Hallon och blåbär är en alldeles underbar kombination och de här smörigt, frasiga kolasmakande pajsmulorna är de absolut godaste som finns. Pajsmulornas numer uno helt enkelt. Vill du lyxa till det? Tillsätt rivet skala av 1 citron och 50-100 g hackad vit choklad i degen. Enligt det här receptet tycker jag bären blir alldeles lagom mojsiga (som sylt ungefär) och inte rinnigt blöta eller för fasta i konsistensen.

Botten:

175 g smält smör

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Fyllning:

375 g blåbär och hallon (blanda efter eget behag)

1,5 msk potatismjöl eller majsstärkelse

3 msk socker

1 tsk vaniljsocker

Till servering:

Vaniljsås, recept nedan

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200 grader. Blanda ihop ingredienserna till botten. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform eller flera små. Förgrädda 8- 10 minuter, tills botten har fått lite, lite färg. Blanda ihop fyllningen. Det går bra att använda frysta blåbär, men tina dem då lite lätt så att sockret och speciellt potatismjölet sugs upp av bären och blir jämt fördelat. Fyll formen/formarna med blåbären och smula över resterande deg. Grädda ca 15 minuter tills smulorna fått vacker färg.

Krämig vaniljsås

Krämig, tjock och helt ljuvlig utan onödigt mycket smak av majsstärkelse. Enkel att späda med mjölk om man vill ha den lite lösare ändå eller så kan man blanda med lite vispad grädde för en fluffigare sås. Satsen räcker till 5 portioner, nästan till hela pajen för vår del. Men dubblera receptet om du vill vara på den säkra sidan och gillar mycket sås!

1,5 dl mjölk (ev lite mer för lösare sås)

1,5 dl vispgrädde

1 msk majsstärkelse (Maizena)

2 äggulor

3 msk strösocker

1/3 urskrapad vaniljstång

en nypa salt

Gör så här:

Vispa samman samtliga ingredienser i en kastrull. Värm försiktigt under vispning till kokpunkten. Låt svalna och plocka upp vaniljstången. Ställ kallt. Vispa ut med lite mjölk om såsen önskas lösare.

1 tanke på “Drottningpaj

  1. Pingback: Morsdag | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s