Indränkt citronkaka med blåbär

Nu ska ni få receptet på en supersaftig citronkaka med blåbär. Jag har insett att lite olja (och smör!) i smeten ger en extra saftig kaka och eftersom jag sällan sparar på krutet så har jag dessutom gjort en citronsockerlag att dränka in kakan med för att just få till den där extra saftiga konsistensen. Torra sockerkakor är ju det tråkigaste som finns!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citron och blåbär är en klassisk kombination som alltid fungerar. Men vill du så kan du självklart skippa bären.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Indränkt citronkaka med blåbär

Väldigt saftig kaka med underbart frisk smak av citron och blåbär. Du behöver inte dränka in den om du inte vill, den kommer bli god ändå – men är du ute efter en extra saftig kaka så vet du vad du ska göra.

1 kaka

100 g smör

0,5 dl neutral olja

3 ägg

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

skal av 1-2 citroner, saft av 1

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl blåbär (gärna färska)

Indränkning:

saft av 1 citron

1 dl florsocker

Garnering:

100 g  vit choklad (lemon)

1 msk neutral olja

färska blåbär

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret och låt det svalna, blanda med oljan. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt, blanda ner saft och skal samt fettet. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

Smörj och mjöla en avlång brödform (1,25 liter – inte för stor för då blir kakan för platt) och varva smeten med blåbär i formen.  Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan får lite färg och släpper kanten. En sticka ska komma upp fuktig men inte kletig. Låt kakan stå kvar i formen 10-15 minuter och stjälp sedan upp den. Stick hål i kakan med en gaffel.

Koka upp citronsaft och florsocker till indränkningen. Häll såsen över kakan, lite i taget. Kanske går inte allt åt, jag använde ungefär 2/3. Låt svalna. Vänd på kakan. Smält chokladen och blanda ner oljan. Häll den över kakan och toppa med blåbär. Låt stelna i kyl. Skär upp i skivor och servera.

4 tankar på “Indränkt citronkaka med blåbär

 1. Meggie

  Vilken fin och trevlig blogg du har, och med så mycket godsaker! Jag föll direkt för din citron- och blåbärskaka och eftersom jag hade alla ingredienser hemma satte jag genast igång att baka den. Vilken hit! Det blev med beröm godkänt av alla som fick förmånen att smaka. Den vita chokladen var det enda som saknades i skafferiet och med 3 mil till närmaste affär fick jag hoppa den, men det var nog lika bra eftersom kakan skulle med på picknick i värmen och då hade det kanske bara blivit kladd av det hela.

  Kul att det går så bra för Norrköping i år! Även om mitt eget hjärta klappar för Hammarby kan jag vara generös nog och önska att det håller hela vägen för er, Bajen är ju parkerad i en annan del av tabellen i år, för dom gäller det bara att hålla sig kvar.

  Hälsningar Meggie

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Tack för dina fina ord, det värmer verkligen. Underbart att du tar dig tid att skicka mig feedback och pepp! Stor kram 😀

   Svara
 2. Pingback: Baka med blåbär | en smaksak

 3. Pingback: Blåbärsbak! | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s