Saffransbollar

Saffran? Mitt i vårvärmen? Japp. Saffran är helt klart en julkrydda för mig men eftersom den är så god så är det ju trist att bara begränsa användningen till december. Åt en god saffran- och proteinboll på stan för några veckor sedan och blev inspirerad att göra en egen raw food boll med denna härliga krydda. Det blev ju såklart jättegott! Och lite kul att ta en paus från kanel, kakao, kaffe, kardemumma och lakrits som annars är mina pålitliga smaksättare. Men nog babblat, här är receptet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Även min 14 månaders son gillar bollarna – jag brukar låta honom smaka på små degbitar när jag rullar raw food bollar – mest för att han i övrigt inte får socker eller sötsaker och för att jag på ett försiktigt sätt får i honom nötter av olika slag.

Saffransbollar

Saffran ger dessa hälsosamma och supergoda godisbollar en julig och djup smak och citrusskalet den där pigga lilla skjutsen som behövs. Extra kul är det förstås att de sticker ut lite från alla de där energibollarna som smakar kryddigt eller choklad och kaffe.

15-20 små munsbitar

1,5 dl naturella cashewnötter

1,5 dl (gutenfria) havregryn

0,5 dl kokosmjöl

1 kuvert saffran (o,5 g)

skala av 1 clementin eller 1 liten apelsin

8 färska urkärnade dadlar

1-2 msk kokosolja med kokossmak

ca 2 tsk agave sirap

en nypa salt

kokos att rulla i

Gör så här:

Börja med att mixa nötter, havregryn, kokosmjöl och saffran väl. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en fast men mjuk deg (den är flottig på ytan av oljan). Forma små bollar och rulla i kokos. Förvara gärna i kylen.

3 tankar på “Saffransbollar

 1. Josefin

  Hej igen :)! Blev väldigt sugen på de här bollarna. Men glömde köpa saffran! Och hade ingen apelsin heller. Gjorde därför med 2 msk kakao och ganska mycket kanel istället. Hade i rismjöl istället för kokosmjöl. Hade i övrigt lika – ja, det är kanske inte så många ingredienser kvar som är lika ;). Blev gott i alla fall! Skulle ha satt i lite vaniljsocker också tänker jag så här i efterhand.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Låter som en helt annan boll det där men säkert minst lika god! Det är kul att labba med raw food bollar 🙂

   Svara
 2. Pingback: Smygstarta julen | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s