Morot- och kikärtsbiffar

Önskar jag hade större fantasi vad gäller vegetarisk mat – för jag älskar verkligen grön mat. ”Falafel” av något slag är liksom det första som poppar upp som idé men det finns ju så mycket mer förstås. Ofta när vi planerar middagarna här hemma så utgår vi ifrån kött, fisk, korv eller kyckling och så blir det någon gräddmastig sås och pasta, potatis, ris el gryn till. Tyvärr – måste jag säga, vi har fastnat lite, börjar känna att vi kan det där nu. Dags att vidga vyerna och börja tänka lite annorlunda. I andra ändan kanske? Vad är vi sugna på för tillbehör, vilka smaker, vilka råvaror är i säsong, vilken färg vill vi ha på tallriken, vilken konsistens? Men det är ju det där med ork och tid förstås, det snabba och enkla är ofta det man redan kan och känner till, eller hur.

Hur resonerar ni kring planeringen och vad som skall stå på middagsbordet? Har ni något bra tips att dela med er av?

Idag blir det dock middagstips efter vad vi hade hemma – en mycket trevlig morots- och kikärtsbiff.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sallad, överblivet råris, halloumi, avokado, marinerad kronärtskocka, broccoli, bea och lite rotfruktschips gjorde sällskap till biffarna. Mums!

Morot- och kikärtsbiffar

Smakrika små biffar med krämig och saftig kärna. De behöver stekas flera minuter per sida för att bli klara så ha inte för varm panna. Prova gärna att steka dem i ugnen för en mer genombakad textur.

1 tetra kokta kikärtor (380 g)

1 vitlöksklyfta

1 ägg

1 msk maizena

2 medelstora morötter

10 cm purjolök

1 dl hackad färsk persilja

0,5 dl solrosfrön

1 tsk curry

1 tsk kikkoman soja

0,5 tsk salt

2 puffar kanel

Gör så här:

Häll bort vattnet från kikärtorna och skölj dem. Mixa dem släta med vitlök, ägg och maizena. Skala och finriv morötterna. Hacka purjon. Blanda samtliga ingredienser till en smet. Smaka av och stek i smör/olja/kokosolja till små biffar. (Prova gärna att grädda dem i ugnen istället för en mer genombakad biff).

8 tankar på “Morot- och kikärtsbiffar

 1. Malin

  Åh jag älskar vegetarisk mat! Det är snabbmat för mig, iaf det mesta. Gör linssoppa/linsgryta med kikärtor/bönor eller skippa det och kör de grönsaker du har hemma. Ena gången häller du i indiska kryddor (Renée Voltaire Indian Bombay är toppen för snabbmat, lika så lantbuljongen). Andra gången satsar du på örter.

  Fetabiffar med quinoa/linser/bulgur/bönor i smeten är en favorit. Koka grynen och sedan i med fetaost. Den senaste gången jag gjorde det körde jag med färska kryddor, rosmarin, timjan och fransk dragon. I med någon/några matskedar rismjöl i smeten gjorde de jättekrispiga = så jäkla goda. Och gjordes på under 30 minuter!

  Chili sin carne, antingen med sojafärs (har alltid torkad hemma) eller bönor. Massa grönsaker. Vita bönor i tomatsås och majs är ett måste för mig!

  I helgen ska jag göra halloumi/zucchinibiffar. Riva halloumim grovt och blanda med riven zucchini. Får se hur jag kryddar det, men tror det blir jättegott! Variera med tillbehör – ibland blir det gryn, ibland en herrans massa olika grönsaker, avokado, frukter.

  Något annat jag älskar att göra är kikärtor/bönbollar med nötter och näringsjäst (vegansk ost på pulver). Låter konstigt om du inte hört talas om det förut – men blir så god smak i bollar. Betalar 49 kr för en burk. För mig håller den länge eftersom det inte är varje vecka jag använder den, men den är toppen. Så jag kör en tetra bönor, alltid lite lök, nötter som mals (men där man gärna behåller lite crunch), smaksätter med näringsjästen och oftast örter och lantbuljongen. Servera med quinoa och ngn god citron/honungsyoghurtsås.

  Måste också tipsa om kokoskokt ris (eller andra gryn). Vet inte om du testat det förut men det är supergott! Till kyckling eller fisk, lyfter en trkig sådan till höjder!! Senast hade jag även i ananas för att få en tropisk feeling – jäkligt gott, vilket jag inte trodde. (Upphovsmakaren har alltid haft ananas i, vilket jag ratat, men det var supergott).

  Ett annat tillbehör som var så jäkla gott var sötpotatisgratäng. Jag valde att inte göra den så tung, så min blev inte så krämig denna gång, men det var helt okej! Jag körde på philadelphiaost och mjölk och toppade med en hel del riven cheddarost istället. Till kycklingen som marinerades i mango chutney, citron, soja, vitlök – så var det magiskt gott!

  En låång kommentar haha.. Men jag är ju en sådan som inte gör samma mat förrän en månad har gått typ, för jag har så mycket jag vill laga. Btw! Panerade torsk för några veckor sedan i ägg, Pofiber och mandelmjöl och gjorde en grym citronsås till. Med quinoa. Rackarns vad gott! Och bönpasta är min räddning ibland när jag inte har ngn fantasi…och pannkakor av alla dess slag! Blir aldrig fel! ☺️

  Kram på dig så hörs vi snart! 💜

  Svara
  1. Malin

   Solrosfrön i fetabiffarna glömde jag ☺️ letar alltid efter något texturer i maten – som du också gör – så fröna var väldigt goda i de där biffarna!

   Svara
   1. Johanna Inläggets författare

    Vad kul att du gillade dem 🙂 Vi måste ringas snart, tiden tickar ju bara iväg… Kram

  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Det var länge sedan jag åt quorn, men visst gillade jag det. Tack för påminnelsen! Ska kolla in din blogg 🙂

   Svara
 2. Gabriella

  Jag lagade Pulled Jackfruit (vegetarisk variant av Pulled pork). Det fick tummen upp av min syster som varit vegetarian i snart tjugo år.Det tar inte så länge att göra.

  Svara
 3. Pingback: Morotens dag | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s