Mintchokladkaka

Den här populära kakan är ett hopplock av två olika recept kan man säga med ytterligare lite modifikationer. Så kan det alltså gå till när man tar fram ett nytt recept. Den har fungerat både som begravningskaka och födelsedagstårta till kollegor och barn och är numera mitt säkra kort när någon önskar sig en enkel men fantastiskt god chokladkaka.

Jag eftersträvade följande element när jag labbade fram kakan;

* enkel och snabb att göra – bra att förbereda helt klar dagen innan – samtidigt vara hållbar några dagar

* en chokladig browniebotten med mjuka kanter (och inte hårda kanter som kladdkaka kan få)

* krämigt kladdig men inte lös och kletig konsistens – den ska fungera på en buffé och fortfarande se snygg ut när hälften av kakan blivit uppskuren

* vara lagom hög, mäktig och därmed räcka till många (höga kakor må vara snygga med de blir ju så opraktiska att skära upp och äta och framförallt svårare att grädda jämt)

* toppas med en god och krämig chokladglasyr som gör den lyxigare än en klassisk kladdkaka

* enkel att variera med olika smaker

IMG_8196

Typiskt nog har jag bara dåliga mobilbilder (med tråkig garnering) att bjuda på…men det mesta ni behöver veta framgår ju ändå.

IMG_8199

Men nu till receptet!

Chokladtårta (en tårta)

Se texten överst i inlägget för en beskrivning av kakan. God att smaksätta med pepparmyntsolja – den från apoteket är klart godast (fråga personalen) och då räcker 4-5 droppar i glasyren! Du kan också låta den vara ”naturell” och servera med massa färska bär och grädde – minst lika gott. Eller så garnerar du med hackad Daim, eller halverade Malteser – också barnsligt gott!

Browniesmet:

175 g mjukt smör

2 dl socker

1 dl mjukt farinsocker

0,5 dl ljus el mörk sirap

1 rågad krm salt

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

1,5 dl kakao

1,5 dl vetemjöl

Glasyr:

75 g smör

0,75 dl grädde

150 g mörk hackad 70 % choklad (exempelvis Fazer el Marabou Premium) 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Kaka: Vispa smör, socker, farin, sirap, salt och vanilj krämigt. Vispa snabbt ner ett ägg i taget. Blanda mjöl med kakao och sikta ner det i smeten. Blanda väl. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund springform (22-24 cm) och häll ner smeten jämt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Den är klar när den stelnar till en aning på ytan och precis släpper kanterna. (Den ska inte vara skvalpig i mitten men lite får den dallra). Låt svalna helt.

Glasyr: Smält smör, grädde och choklad i en kastrull på låg värme under omrörning tills allt har smält till en kräm. Låt den svalna i rumstemperatur. Den tjocknar lite när den kallnar och blir enklare at breda ut över kakan. Har man för bråttom rinner den bara av. Låter man glasyren stelna till sig ändå mer kan man breda den över kakan med hjälp av en sked och skapa ett vågigt mönster. Garnera innan glasyren stelnar för att få allt att hållas på plats – alternativt kan man fästa garnering med lite smält choklad på kakan i efterhand. Låt sedan stelna i kylen minst 1 timme men gärna över natten.

8 tankar på “Mintchokladkaka

 1. Ping: En födelsedagsfirare, en alligator och en drake | Tales of an Army Wife

 2. Ping: Kladdkakans dag | en smaksak

 3. Linda

  Hej Johanna, this recipe looks really great and I’m planning to make it soon. Just a few questions: I only have a 20 cm and a 18 cm baking pan – do you think I should cut the ingredients in the recipe by a third and use the smaller pan, or just use my larger pan anyway and have a bit a taller cake? As for the sirap, we don’t have it where I live so I wondered whether I can use the british golden syrup which would be available? Many thanks in advance and thanks so much for your interesting blog, it really helps me practicing my Swedish 😉

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hi Linda! Use the 20 cm pan to the original recipe and use the golden syrup – it will be great anyway! Just check the time in the oven, it’s ready just when the surfase stops moving. Hope you like it, it’s a lovely cake. Thanks for reading my blog, nice to know that others than swedish and finnish people read it 😀

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s