Kladdkaka med chokladmousse

Jag har länge velat göra en moussetårta men inte riktigt kommit över något bra recept som motsvarar det jag vill göra. Tills att jag hittar ett sådant gottar jag mig med den här enkla tårtan; kladdkaka toppat med mjölkchokladmousse och malteser. Yummie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så jäkla gott!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det krävs inte så mycket på toppen för att det genast ska se lite festligare ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som ni ser är kakan lätt att skära i snygga bitar. Får kladdkakan stå i kylen tillsammans med moussen några timmar är det inga problem alls för moussen att ”hålla formen”. God att äta direkt ur kylen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det bästa är att inga andra tillbehör krävs, den här är ju färdig att servera! En tårta att förbereda och ha helt klar på lut  i kylen.

Kladdkaka med mjölkchokladmousse

Enkelt men ljuvligt gott! Klassisk kladdkaka i botten toppat med en krämig och chokladig ljus mousse. Lyxa till kakan genom att toppa med hyvlad choklad, krossade malteser, Daim, färska bär, kolasås, frukt, citronmeliss…..

Kladdkaka:

1oo g smör

2 ägg

2,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1,5 tsk vaniljsjocker

1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en mindre springform (20 cm i diameter).

Smält smöret. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna samt äggen. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan är klar när ytan stannat. Låt svalna helt.

Mjölkchokladmousse:

100 g mjölkchoklad (Fazer blå)

2 äggulor

2 dl vispgrädde

Gör så här:

Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron och låt den svalna lite. Rör snabbt ner (den rumsvarma)  äggulan i chokladen och tillsätt en klick av grädden under omrörning. Rör sedan ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Vispa inte!

Tips! OM olyckan är framme och moussen skär sig – ta det bara lugnt. Ställ hela skålen med mousse i mikron några sekunder tills den blir ljummen eller värm den i en kastrull under omrörning på låg värme. Låt den lösa ”moussen” svalna i kyl några timmar och vispa sedan upp den med elvisp eller ballongvisp.

Montering!

Toppa kladdkakan med moussen och ställ gärna kallt några timmar. Garnera med halverade malsteser, hyvlad choklad, hackad Daim, färska hallon eller vad du nu hittar på! Hela kakan går bra att frysa men låt den tina långsamt inför servering.

17 tankar på “Kladdkaka med chokladmousse

 1. Pingback: Kladdkakans dag | en smaksak

 2. Ulrika

  Supergod och väldigt fin! Gjorde denna som extratårta till min dotters födelsedagskalas. Blir alltid jättenöjd med dina recept, vare sig det är mat eller bak. Stort tack och lycka till med bebis nr 2 ☺

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag blir så glad av din kommentar, det är precis så jag vill att det ska vara – att ni lyckas med recepten och känner er nöjda! Tack för helgpeppen 🙂

   Svara
 3. Karolina

  Wow vilket recept! Ser supersmarrigt ut! Och verkar hyfsat enkelt 🙂

  En sån här blir det till treåringen som är chokladfantast när han fyller år. Tänkte göra två stycken och undrar om du tror de klarar sig i kylen över natten? Kalaset är imorgon nämligen, och tänkte preppa så mycket det bara går idag. Tror du jag kan göra dem i eftermiddag och ha dem ett dygn i kylen?

  Tack för recept och inspiration!

  Svara
   1. Karolina

    Tårtorna gjorde succé! Blev väldigt goda och uppskattade av både stora och små. Gjorde även två stycken med blåbärsmousse. En hit!

    Perfekta att förbereda kvällen innan och bara ta fram och dekorera under kalaset. Tack för inspirationen!

 4. Pingback: Påsken närmar sig! | en smaksak

  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Det tror jag absolut. Lättast är nog att byta vetemjölet mot glutenfri färdig mjölmix. Du kan också prova blanda rismjöl och majsmjöl. Det som händer är att konsistensen kan bli lite lite grynigare i munnen. Annars googlar du glutenfri kladdkaka men kör mitt recept på moussen ovanpå. Lycka till nu!

   Svara
 5. Pingback: Nyårsdesserter | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s