Vanilj- & smörkolafudge

Idag bjuder jag på en seg, mjuk och ljuvlig vanilj- och smörkolafudge. Receptet knyckte jag från mammas Allers tidning nr 4 1014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här fudgen är ganska snabb och lätt att göra men den kräver ständig omrörning i botten under de 10 minuter den ska kokas. Mäktig och ljuvligt god! Inte ett dugg torr eller sockrig men förstås ganska söt.

Vanilj- och smörkolafudge

Söt, seg, mjuk, smörig fudge med smak av kola.

150 g vit choklad

125 g smör

1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g

1,5 dl ljust muskovadosocker eller mjukt farinsocker

2 msk sirap (ljus el mörk)

2 krm äkta vaniljpulver

1 krm salt (min tillsats)

Gör så här:

Klä en låda ca 15 x 15 cm med bakplåtspapper.

Grovhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kondenserad mjölk, socker, sirap, vanilj och salt. Rör om tills allt är väl blandat och koka under ständig och noggrann omrörning i botten i ca 10 minuter. Det bränner lätt i botten, speciellt utmed kanterna. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen tills den smält. Häll fudgen jämt i formen och låt svalna. Ställ kallt och skär sedan upp i kuber. Går bra att frysa!

14 tankar på “Vanilj- & smörkolafudge

 1. Inger ho

  Dessa godbitar har just förgyllt vår julafton! Jag kompletterade med hackad mandel och flingsalt som ströddes över fudgen vilket blev pricken över i!

  Svara
 2. Pingback: Julgodis | en smaksak

 3. Pingback: Julgotte | en smaksak

 4. Linda

  Varför blev min fudge både sockrig och så smulig att den inte ens går att skära upp och faller sönder i munnen? Jag följde ditt recept exakt eftersom jag vill ha en mjuk och len fudge, raka motsatsen till det jag misslyckades med 😦
  Och nu har jag inte ens råd att köpa nya ingredienser denna månad…
  😦

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Nej fy tusan vad tråkigt, lider med dig. Vågar inte säga exakt vad det beror på men jag har lärt mig att allt för mycket rörande i kolor under lite för mesig temperatur kan leda till sockrighet. Men det behöver ju inte vara det som hänt dig. Bakning är mer kemi än man tror – inte alltid man fattar vad som händer. Ett tips är dock att köra på fudgerecept som innehåller kondenserad mjölk och choklad (samt lite smör och salt och ev smak), där man bara smälter chokladen och sedan blandar samman allt. Garanterat smulfritt resultat! Har flera sådana på bloggen också.
   Lycka till nästa gång!

   Svara
  2. Giovanni

   Hej Jag läste någonstans att det finns en gräns som har med temperaturen att göra, om det blir för varmt länge så bryts sockerkristalerna och man får en smulig smörkola. Om man däremot inte värmer sockret för mycket så bryts inte kristallerna och man får en mjuk fudge. Det är det som tydligen är skillnaden mellan fudge och smörkola.

   Svara
 5. Therese

  Hej! Också jag lyckades misslyckas med det här receptet…trots dina tydliga anvisningar. Det verkade som att det skar sig genast ibörjan när jag blandade ihop ingredienserna. Smöret blandade inte in sig utan började flyta ovanpå…. Men så är det ibland….att det bara blir pannkaka av allt…..

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Å nej vad trist. Det här receptet har många år på nacken och jag har inte gjort det på evigheter. Måste kanske prova igen och luska i vad det är som verkar gå så fel…. tack för att du har så skön inställning ändå, fast det vart platt fall! 🤗

   Svara
 6. Josefin

  Hej! Det där receptet är ljuvligt! Första gången (för säkert 5 år sedan) jag gjorde det lyckades jag att få till en fudge som blev hela släktens favorit. Varje år efter det har jag följt samma recept men varje gång skär det sig när jag rör ner chokladen. Smöret simmar ovanpå och under blir det något hårt och sockrigt. Jag fortsätter att jul efter jul försöka återskapa det jag gjorde första året men har hittills inte lyckats. Kommer du på vad man inte ska göra eller vad man ska tänka på vill jag görna veta med, 🙂 För lyckas man är ju den fudgen världens godaste!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej!
   Det är ganska så länge sedan jag gjorde det här receptet och då lyckades det ju hur bra som helst. Men om du läser igenom de andra kommentarerna så är det många som har problem med det. Värmen verkar vara en viktig nyckel, det gäller att inte brassa på för hårt. Chokladen vill heller inte ner i en alltför het smet så prova att dra ner lite på värmen.
   Ge det ett sista försök men sen kanske du ändå borde prova ett annat recept till jul 😆😊

   Svara
   1. Josefin

    Tack för tipset. Ja ett sista försök får det bli. 😊 Jag har även spanat in flera nya recept hos dig jag måste prova! Tack för att du delar med dig av goda recept!

   2. Johanna Inläggets författare

    Ibland funderar jag på att ta bort det här receptet eftersom flera har misslyckats med det meeeen så är vi ju andra som också lyckats riktigt bra. Bakning är kemi – ibland sådan som man inte förstår sig på! Och jag är ju inte med när ni bakar och kan ju omöjligt veta vad som gick fel.
    Men lycka till! Skriv gärna igen och berätta hur det gick sen. Alltid kul att skriva med er läsare! 🤗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s