Mjuk pepparkaka med rårörda lingon

Jag uppdaterar med ytterligare ett recept på mjuk pepparkaka. Man kan väl inte ha för många saftiga recept på den här goda julklassikern! Just den här kakan bakade jag till Daniels farmor (min farmor med nuförtiden) eftersom vår egen frys var knökfull när vi var hemma på Åland.

Recept; Monica Ahlberg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mmmm, saftig och kryddig med underbar smak av pepparkaka. Precis rätt avvägning av kryddor, om du frågar mig! Tycker du inte om lingon i bakverk så kan jag meddela att de knappt märks.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjuk pepparkaka med rårörda lingon

Saftig, riktigt kryddig och hållbar. Supergod!

100 g smör

2 ägg

2,5 dl strösocker

1,5 dl fullfet crème fraîche

1 dl rårörda lingon (köpt eller 1 dl lingon + ca 2 msk strösocker)

2 tsk av vardera malda kryddor; kanel, ingefära, kardemumma (nystött!) & nejlika

1 krm salt (min tillsats)

3,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnstemperatur.

Smält smöret och låt det svalna en aning. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, frâiche, kryddor, salt och rårörda lingon. Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner det i smeten. Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 1,5 l. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills kakan släpper kanterna och en provsticka känns fuktig men torr och inte kletig. Låt svalan i formen ca 15 minuter, se till att den lossnat även runt mitten av sockerkaksformen innan du stjälper upp den.Låt svalna under bakduk. Går bra att frysa.

5 tankar på “Mjuk pepparkaka med rårörda lingon

 1. Lilian

  Tack för alla goda recept under året. Bakade bondkakorna här om dagen. Dom gjorde succe hos oss. Nu vill jag önska dej o din familj en God Jul🎅och ett Gott Nytt År. Så hoppas vi på mera goda recept från dej. Mvh Lilian i Österbottten

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vad roligt att de uppskattades, de är verkligen farligt goda! Mer godsaker är på G, bakningen lär jag aldrig ge upp.. Tack snälla Lilian, jag önskar er detsamma, en riktigt god jul och ett gott nytt år! 🙂

   Svara
 2. Josefin

  Hallå igen! Testade kakan innan jul – med nystötta kryddor i ny mortel :). Dock hade jag gärna haft den aningen saftigare. Och tror att jag kunde ha satt ännu mer kryddor men det kan ju å andra sidan nästan inte bli för kryddstarkt i min mun (det kan vara att jag slarvade lite med att måtta också dessvärre). Hur skulle du göra den saftigare? Vill skriva att den uppskattades också av andra runt julbordet!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag tyckte min blev saftig men det är klart, en sockerkaka kan alltid bli ändå mer saftig 🙂 Mycket smör och grädde som vätska brukar ge saftiga kakor i kombination med att man inte gräddar för länge förstås. Leta efter recept där smör och socker vispas pösigt framför att ägg och socker vispas pösigt – ofta brukar de recepten ge lite saftigare och tyngre sockerkakor. Det där med kryddningen är ju en smaksak, jag kör alltid med strukna mått när jag bakar för att kunna ge er pålitliga recept. Jag tycker det blir för kraftigt och parmyfigt om julkryddorna överdoseras men man ska ju följa sitt eget tycke och smak. Hoppas du blev lite klokare…. 🙂 Vi hörs fina, lycka till!

   Svara
 3. Pingback: Julens mjuka favoriter | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s