Chokldmacarons med lakritstryffel

Idag blir det macarons! Närmare bestämt chokladmacarons med lakritstryffel. Originalrecepten är från Mia Öhrns bok Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk.

Är det något bakverk som kan vara lite klurigt att lyckas riktigt bra med så måste det ändå vara macarons. Men övning ger färdighet. Jag är i början av min egen lilla macaron-utbildning och har nog några provlagningar kvar innan jag är hemma!

Ett nybörjartips är att göra just chokladmacarons med kakao, jag tycker det är enklare att lyckas med framför pastelliga varianter där hushållsfärgen kan göra smeten för rinnig och kakorna både för ljusa, för mörka, matta och dessutom riskerar kakorna ta ful färg i ugnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter ett misslyckat försök på gröna macarons (de var varken små, runda, eller pastellgröna längre när jag tog ut dem ur ugnen) så gjorde jag istället bruna chokladmacarons som blev bra mycket finare! Godkända i alla fall. Det kluriga är att veta precis hur länge de ska gräddas för att bli spröda men också lite sega.

Jag fyllde dem med en lakritstryffel som blir lite fastare och kanske lite mindre söt än den annars klassiska smörkrämen. Men det fina med macarons är ju alla valmöjligheter man har. Smörkräm, frosting, tryffel eller kolasås i olika smaker och konsistenser – ja det är ju bara att välja efter tycke och smak. Men man kan ha det i åtanke att själva kakan är rätt söt och neutral i smaken så fyllningen blir ganska avgörande för smakupplevelsen. En lös fyllning får man räkna med att sugs upp i kakan och syns mindre än en fastare sådan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När det gäller förvaring och hållbarhet så skriver Mia i boken att många gillar sina macarons bäst dagen efter bakning. I kylen blir de mjuka och saftiga (och håller 4-7 dagar) medan de ofta blir lite spröda och smuliga efter några dagar i rumstemperatur.

Chokladmacarons med lakritstryffel

Skulle du inte gilla lakrits så strunta bara i den. Tillsätt gärna en nypa salt till tryffeln istället. Några tips på vägen; spritsa inte ut för stora rundlar, de flyter ut en aning i ugnen  och se till att plåten och bakplåtspappret är plant. Provgrädda några macarons för att effektivt ta reda på hur länge dina kakor behöver gräddas i just din ugn. Och du, väg ingredienserna! Jag använder köpt mandelmjöl (finns i nästan alla mataffärer idag) för att förenkla bakningen.

ca 25 dubbla kakor

Kakor:

170 g florsocker (knappt 3 dl)

90 g siktat mandelmjöl

2 msk kakao

90 g äggvita (ca 3 st)

2 msk strösocker

Lakritstryffel:

150 g mörk choklad 70 % eller lika delar mörk och ljus (jag blandade)

1,5 dl vispgrädde

1 tsk honung eller glukossirap

1,5 msk lakritspulver

ev en nypa salmiaksalt eller salt

25 g mjukt smör

Gör så här:

Macarons: Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjöl och kakao och sikta genomen ganska finmaskig sil. Det sista kan du behöva pressa ur silen. Vispa äggvitorna fluffigt i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan. Blanda tills du har en jämn smet. Spritsa ut rundlar knappt stora som fekmronor på två plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Sätt ugnen på 125°. Grädda kakorna i omgångar på nedersta falsen i ca 20 minuter eller tills kakorna nästan släpper från pappret när du testar att lyfta dem. Låt kakorna svalna.

Tryffel: Hacka chokladen fint.  Koka upp grädden med honung eller sirap och lakritspulver och ev en nypa salmiaksalt. Dra  av från värmen och häll över den hackade chokladen. Rör tills chokladen smält och tillsätt smöret. Rör till en slät kräm. Låt stelna i rustemperatur, ev till nästa dag eller lägg tryffeln i kylen om du har bråttom, men passa noga så den inte blir för kall och därmed hård.

Montering: Spritsa lakritstryffel på botten av hälften av kakorna. Lägg ihop med resten av kakorna. De kan förvaras i kylen i upp till en vecka.

7 tankar på “Chokldmacarons med lakritstryffel

  1. Johanna

    Det var länge sedan jag gjorde macarons nu, men har lite mandelmjöl kvar så borde ge det ett försök snart. Men det känns lite som ett lotteri varje gång hur de ska bli 🙂

    Svara
  2. Pingback: Lakritsdagen | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s