Rågsiktsbröd i långpanna

Nu ska du få receptet på ett fluffigt, mjukt och en aning sött och kryddig rågsiktsbröd. Riktigt lyckad sats om jag får säga det själv – precis vad jag var sugen på med smör, ost och gurka. Perfekt söndagsbakning. Mums!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luftig och fluffigt men samtidigt saftigt. Barnsligt gott!

Lätt att göra också. Det är bara att arbeta degen väl i maskin, låta jäsa och trycka ut i en långpanna. Skär i rutor, nagga, jäs och grädda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saftigt och luftigt rågsiktsbröd i långpanna

Namnet säger allt. Jättegott bröd med god sötma och fin smak från fänkål. Godast med smör, ost och gurka – tycker jag. Variera genom att ersätta sirap med honung och byta fänkål mot brödkryddor (blandning) eller anis.

ca 16 bitar

50 g jäst

5 dl mjölk

2 tsk salt

2 tsk hel fänkål

3 msk mörk sirap

75 g smält smör

ca 7 dl rågsikt

ca 4 dl vetemjöl special

Gör så här:

Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt salt, nystött fänkål, sirap, smält smör och lite mjöl i taget. Arbeta degen väl i maskin under 5-10 minuter. Degen sk vaar lös och kladdig. Pudra ytan med mjöl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, i ca 60 minuter. Häll ut degen i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen (så den är ca 2 cm hög). Skär brödet i fyrkanter och nagga bitarna. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225° vanlig ugnsvärme. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och skär ut bitar i de påbörjade fårorna.

7 thoughts on “Rågsiktsbröd i långpanna

 1. Sandra

  Hur stor är en ”liten” långpanna?
  Inte en sån som kommer med ugnen?
  Tack för som vanligt väldigt mkt inspiration!!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tack fina du! Tjaaa, du kan absolut göra brödet i en ”vanlig långpanna” som kommer med ugnen men då blir brödet bara lite plattare. Jag ville ha mina bröd höga och använde en ugnsform med kanter som mäter 30 x 25 cm ungefär. Lycka till! 🙂

   Svara
 2. Malin

  Om man vill ha det glutenfritt, ska jag prova att byta ut vetemjölet mot bovete då? För råg är väl glutenfritt naturligt, eller har jag fel? 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Råg är mig veterligen inte glutenfritt. Råg, korn och vete innehåller gluten tror jag. Rågsikt är en blandning av vete och råg. Bovete har ju en speciell smak men visst kan du prova ersätta mjölet med det, men jag kan inte garantera resultatet tyvärr. Färdiga glutenmixar brukar vara bra att baka på annars… 🙂

   Svara
   1. Malin

    Hmm.. Undra vart jag läst det någonstans? Men tack för svaret iaf 🙂 Får se om jag mixtrar eller så får Jossan avstå haha..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s