Ålandspannkaka

Ålandspannkaka tröttnar jag aldrig på, så galet gott! För er som undrar vad det är kan jag berätta att det som en tjock ugnspannkaka (gjord på risgrynsgröt/mannagrynsgröt), smaksatt med kardemumma. Man äter den med sylt och grädde eller traditionellt med sviskonkräm (katrinplommonkräm). Jag har bjudit de flesta svenskar jag känner på denna pannkaka och alla gillar den skarpt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man kan alltså göra den både på mannagrynsgröt och tomtegröt och jag bestämde mig för att jämföra de två alternativen (gräddade dem samtidigt så som på bilden ovan) och bjöd över ett gäng vänner för fika i solen. Mannagrynsvarianten fick ingen färg alls i ugnen – vilket den brukar få. Men lika god var den för det!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så vilken är bäst? Vi var nog överens om att skillnaden är ganska liten men att mannagrynsvarianten vann på grund av den mer släta konsistensen och det faktum att den är går snabbare och smidigare att laga. Gröten tar helt enkelt inte lika lång tid att koka. På bilden nedan; ålandspannkaka med risgryn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här hittar du förresten recept på den traditionella sviskonkrämen som man egentligen äter till pannkakan. Även jättegod med gräddmjölk – men tänk på att äta i mindre mängder – om du inte vill få ordentlig fart på magen förstås 😉

IMG_2871

Ålandspannkaka smakar ju inte direkt sämre ute i skärgården heller… (denna med mannagryn).

Ålandspannkaka

Väldigt god ugnspannkaka som fungerar lika bra till fika som mellanmål eller dessert. Lite socker på ytan förhindrar att det bildas ett ”skinn” ovanpå pannkakan som gärna lossnar när den kallnat. Dubblera receptet för en långpanna.

1 mindre ugnsform

25 g smör

1 liter (hel)mjölk

1,5 dl mannagryn eller 1 dl risgryn

0,75 tsk salt

2-2,5 tsk nystött kardemumma

3 ägg

1 dl strösocker + lite till ytan

1 dl vetemjöl

Sviskonkräm, jordgubbs- eller hallonsylt och vispad grädde till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret i en stor kastrull, koka sedan mannagryn och mjölk (5 min) eller risgryn och mjölk (45 min) till en gröt under omrörning. Rör ner salt och kardemumma och låt svalna en aning. Vispa ihop ägg, socker och vetemjöl och vänd ner det i gröten. Häll smeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Strö ett tunt lager socker över ytan. Grädda i 45-60 minuter. Låt svalna och servera i fyrkantiga bitar med sylt och grädde. Lika god kall som ljummen! Går bra att frysa in men håller sig god flera dagar i kylen.

9 tankar på “Ålandspannkaka

  1. Johanna Inläggets författare

   Exakt! Jag älskar saffranspannkakan och har jobbat flera somrar ute på Rute stenugnsbageri på Gotland. På en av personalfesterna körde vi ett battle mellan pannkakorna. Det blev ganska så jämt om jag minns det hela rätt 🙂

   Svara
 1. Pingback: Midsommarrecept | en smaksak

 2. Ulrik Olsson

  Trevlig blogg Johanna. Familjen cyklade några dagar på Åland i somras. Vi hade tur med vädret och cyklade på Ålandspannkakan överallt. Mycket god, oavsett grynsort. Nu har jag gjort din mannagrynsvariant för andra gången med sviskonkräm. Det är ju bara världsklass. Vi håller på IFK (Norrköping) förstås och det gör ju det hela ännu bättre. Hälsa Daniel att vi tycker att det är bra att ni stannar ett tag till. Nu får vi hoppas på 3 p mot MFF samt att IFK Mariehamn vinner, för Åland och för pannkakans skull/ Ulrik

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tack, vad roligt att läsa! Vi ääälskar ju såklart ålandspannkakan och det blir ju inte sämre av att receptet är så snabbt och enkelt att göra och komma ihåg. ☺️ Jag ska hälsa Daja från er!

   Svara
   1. Ulrik Olsson

    I morgon bjuder jag mina 7 arbetskamrater på ”din pannkaka”. När de frågar efter recept (det kommer de att göra) då hänvisar jag till EN SMAKSAK

 3. Jannice

  För några år sen var jag o min bästis på cykelsemester på Åland. Vi var bara där i tre dagar men vi åt Ålandspannkakan varje dag. =) Ska testa nu att bjuda mina föräldrar på det, vi gillar husmanskostiga efterrätter som puddingar och ostkaka. =)

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s