Toscarutor

Snabbgjord röra-ihop-kaka som botten med ett tjockt lager nöt- och kokostosca på toppen. Som en liten kondisbit där nötterna får  vara i fokus som smaksättare. Jag kan på en gång erkänna, dessa har jag bakat till min far som äääälskar nötter och framförallt bakverk med tosca (mina föräldrar är oftare på besök nu när vi är tre). Det kanske inte är min peronliga favorit om jag måste välja men det slank lätt ner både en och två och tre små bitar…. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toscabitar

Botten till dessa toscabitar är en busenkel ”röra-ihop-kaka” och jag har medvetet gjort den ganska tunn. Botten är som ett mellanting av sockerkaka och pajbotten, lite seg i konsistensen. Toscan smakar både kokos och nötter, varför spara in på det goda. Välj dina favoritnötter, det är gott att blanda flera olika. Känner du trots allt för att pigga upp med ytterligare en smak är det ingen dum idé att toppa botten med lite röda bär, lingon eller röda vinbär tror jag blir ett perfekt komplement.

Botten:

100g smält smör

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Tosca:

150 g smör

1,5 dl strösocker

3 msk vetemjöl

3 msk mjölk

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt

1 dl kokos

150 g blandade nötter (flagad mandel, valnötter, cashew)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Klä en liten ugnsform med bakplåtspapper (22 x 22 cm). Rör ihop ingredienserna till botten (äggen ska inte vispas) och häll smeten i formen. Grädda i 5-10 minuter, tills ytan sätter sig. Gör under tiden toscan.

Smält smöret till toscan. Blanda ner socker, vetemjöl, mjölk, vanilj och salt till en slät smet. Tillsätt kokos och hackade nötter. Fördela toscaglasyren över botten och grädda ytterligare 15-20 minuter – tills ytan fått vacker färg. Låt svalna och skär i små munsbitar.

 

4 thoughts on “Toscarutor

 1. Malin

  Tosca är för mig mormor. Man äter det så sällan, men älskar verkligen toscakaka och då måste det vara mormors 😀

  Btw! Reser ni hem till Åland under Midsommar?

  Svara
   1. Malin

    Okej. Har eventuellt planer att komma till Linköping Midsommarhelgen, hade velat tima in er då också så klart 🙂 Men vi får ha kontakt framöver ifall planerna ändras?

   2. Johanna Inläggets författare

    Synd att det inte timar…men jag kommer vara mycket på Åland i sommar nu när jag kan. Vi får planera in en träff nån annan gång 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s