Passion fruit pie

Jag har länge gått och fnulat på hur en key lime pie skulle smaka med passionsfrukt. Nu vet jag, för jag har provat!

Och det är sååååå gott! Min bästa idé på länge.

Så mjuk, len och krämig, men som ni kan se väldigt tacksam att skära i raka snygga bitar.

Jobbar man lite mer på garneringen (exempelvis vackert spritsad och avbränd maräng, vackert spritsad grädde, urgröpt passion, vit chokladflisor, guldflisor, guldglitter…osv…) så är ju det här en paj för jul och nyår!

Passionsfruktspaj

Key lime pie i ny tappning, med smak av passion! Fyllningen är så len och mjuk med den godaste passionssmaken. God att toppa både med grädde och maräng så välj det som känns smidigast. Vill du åt mer syra så gröp ur passionsfrukt över kakan vid servering.

Tips! Det är supersmidigt att köpa fryst passionsfrukt, de finns bland övriga frysta bär. Det finns både med och utan kärnor. Jag hittade med kärnor och silade av dem, då gick nästan hela paketet på 250 g åt eftersom kärnorna väger en del.

Pajskal:

200 g hobnobs el digestive kex (el varför inte prova chokladkakor)

100 g smält smör

Fyllning: 

125 g passionsfruktsjiuce utan kärnor (köp fryst, tina och sila bort ev kärnor)

1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)

2 ägg

2 gulor

Topping:

urgröpt passion

vispad grädde el maräng

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el 175-200° vanlig ugnsvärme.

Krossa/mixa kexen fint och blanda med smält smör. Spänn fast bakplåtspapper i en springform som mäter 20-24 cm – beroende på hur hög paj du vill ha, min var 20 cm. Tryck ut massan till boten och kant. Förgrädda i 5-8 minuter. Låt svalna helt.

Blanda (vispa inte in luft), samman ingredienserna till fyllningen och häll över botten. Grädda tills fyllningen stabiliserat sig, utan att den tar färg, för mig tog det 25 minuter men gör du portionsformar eller en lägre paj kan det gå på 10 minuter. Låt svalna. Ställ i kyl och garnera sedan med spritsad grädde el maräng och ev passionsfrukt.

5 tankar på “Passion fruit pie

  1. Johanna Inläggets författare

   Gott!! Ja absolut, funkar utmärkt. Jag kan inte göra den till nyår för jag hittar varken mogna passionsfrukter el fryst puree på Åland, haha. Får väl bli nåt med choklad istället 😁 Gott nytt år!

   Svara
 1. Pingback: Glad alla hjärtans dag | en smaksak

 2. Minou

  Du skriver om passionsfruktpuré men i receptet står det juice. Vilket ska det vara? Har faktiskt aldrig sett fryst passionsfrukt i affären. Hoppas att jag hittar för den här pajen måste jag baka. Jag älskar passionsfrukt men de är ju så dyra färska.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ursäkta om jag är otydlig, jag menar samma sak. Juice/puré från frukten. Alltså inte saft från någon tetra. Det går lika bra att gröpa ur själva frukten (sila bort kärnorna) el tina fryst passionsfrukt – som är lite smidigare och billigare. (Det finns bland övriga bär och frukter i liten kartong el större plastlåda i frysdisken). Hoppas du hittar det i din butik, annars ber du dem ta in det 😁

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s